Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Havermelk

Ik heb begrepen dat het tegenwoordig not done is om nog koemelk te drinken. Het is slecht voor het milieu, dieronvriendelijk en vooral, en dat is het belangrijkste, niet hip. Want de allerlaatste hype is tegenwoordig havermelk. Nou ben ik niet hip, verre van, maar wel erg nieuwsgierig. Havermelk, wat is dat nou weer.

Een rondje internet leerde me het volgende; havermelk is een van de meest populaire zuivelvrije melkalternatieven die momenteel op de markt te verkrijgen is. Het is een notenvrij veganistisch melkalternatief. Het is ook erg milieuvriendelijk, het is niet alleen veganistisch maar het maken vereist minder water en andere middelen dan het maken van vergelijkbare notenmelk.

Nou nou, eigenlijk schandalig dat ik het niet dagelijks drink. Dat ik me nog steeds te buiten ga aan koemelk. Volle koemelk zelfs nog wel. Ik heb nl. altijd geleerd dat je op het gebied van eten geen compromissen moet sluiten. Je eet het authentieke product (zo veel als mogelijk dan tenminste) of je eet het niet. De sojamelk die ik ooit eens per ongeluk had meegenomen, heb ik destijds ook griezelend door de gootsteen gegoten. Het zal aan mij liggen, maar ik vond het niet weg te krijgen.

Maar goed, havermelk dus. Enorm hip onder de millennials die de vraag naar dit product zo hooghouden dat het op plaatsen al uitverkocht is. Het schijnt zelfs dat er paniek is uitgebroken omdat de door hen veel bezochte horecazaken moeite hebben om aan de melk te komen. “Ze raken geheel van hun melk”, zouden mijn Vlaamse kennissen zeggen. Dus gaan we op zoek naar alternatieven voor het alternatief. Ik zag het fenomeen erwtenmelk al voorbijkomen. Ieder zijn meug.

Wat ik wel denk, is dat we dergelijke melk geen melk moeten noemen. Melk komt van een koe, notenmelk is geen melk. Maar dat heb ik ook met vegetarisch vlees. Vlees is van een dier, of je er nou voor bent of tegen om het op te eten. Vleesvervangers zijn prima, maar verzin er in vredesnaam een andere naam voor.

En ik vraag ook af hoe de mensen in mijn dorp gaan reageren als ik op het terrasje om een latte met havermelk vraag. En ik vrees dat ze na de uitleg zeggen “oh, un bakske koffie meej melk”. En bij zichzelf denken, “zeg dat dan, dom mens”.

© Machteld Berkelmans op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
26.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuke column omdat je er een mooi einde aan maakt en de voedselgekte op de hak neemt, of eigenlijk onze gekte om te geloven in de idee dat het nieuwe ook goed is en zo voortdurend achter commerciële innovaties aandraven.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik dacht exact hetzelfde als Ewald na het lezen van de laatste zinnen ... Voor de rest onderhoudend en informatief. Groetjes van een nieuwe Vlaamse kennis. ;-)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
10.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik kende het nog niet, maar deel jouw standpunt erover, Machteld.
Twee kleine puntjes:
Gesproken woorden, na aanhalingstekens openen, beginnen altijd met een hoofdletter.
... dat ze na de uitleg zeggen: 'Oh, een bakske...'
Gedachten daarentegen worden niet tussen aanhalingstekens gezet en krijgen geen hoofdletter.
En bij zichzelf denken, zeg dat dan, dom mens.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig