Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

288 Hits

Publicatie op:
HEERLIJKE MENSEN, DIE VOETBALTRAINERS

Afgelopen zaterdag zag ik voetbaltrainer Ron Jans op tv. Bij OP1.  Of Ab1 zoals het tegenwoordig heet. Prachtige man, die Ron.. Ik zag hem in OP1 enkele semi-serieuze zaken naar voren brengen in een discussie. Gebeurt niet vaak. Meestal lullen voetbalwezens uit hun nek. Ron niet!  Ron heeft meer gelezen dan alleen de ontvoering van Heineken in stripverhaalvorm.

Gelukkig zaten er geen andere trainers aan tafel want andere voetbaltrainers en voetballers die meedoen aan, waar dan ook, zijn het nooit eens met elkaar. Regel één in de voetbalwereld luidt: wees het nooit eens met iemand. Ook niet als jij ongelijk hebt. Jans bedacht daar wat op. Zodra iemand zijn mening aanvecht trekt hij zijn mond in een heel strakke enigszins gebogen streep. Dan weet iedereen: nu even dimmen en Ron gewoon gelijk geven. Echt niemand kan zo goed zijn mond in een lange strakke gebogen streep trekken als Ron.

Een heel andere trainer is Gert-Jan Verbeek. Vind ik ook zo’n geweldig mens. Gert-Jan is een echte no-nonsense trainer. Ook hem moet je niet tegenspreken. In tegenstelling tot Ron doet Gert-Jan niets aan zijn mond. Gert-Jan trekt een frons in zijn voorhoofd en begint binnensmonds te mompelen. Dat schrikt af!

Wat Gert-Jan ook graag doet, is in ontbloot bovenlijf blokhutten bouwen met zijn blote handen. Hij heeft dat ooit bij een club als trainingsoefening ingevoerd. Alle spelers moesten toen met een bijl bomen hakken voor een nieuwe blokhut. Er was één speler die het bijltje erbij neer wilde gooien maar toen hij de frons van Gert-Jan zag, sloeg hij van schrik met de bijl in zijn eigen rug. Dat effect had Gert-Jan nu eenmaal op mensen.

Nog een verschil met Jans is de kleding van Gert-Jan. Als Gert-Jan niet met ontbloot bovenlichaam een blokhut bouwt is zijn dagelijkse tenue een trui van Zeeman met daaronder iets wat op een overhemd lijkt.

Ron Jans echter staat dagelijks op het veld in een krijtstreeppak de witte lijnen in het doelgebied te vingerverven terwijl Gert-Jan op dat moment zijn spelers bij wijze van straftraining in sloten laat springen. Met een schaal gestampte muisjes op hun rug en gekleed in blote kont, koppel en speer.

Heerlijk, je kan toch alleen maar houden van zulke mensen?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "HEERLIJKE MENSEN, DIE VOETBALTRAINERS"

22.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig