1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  417 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 25-06-2020

Hits: 400

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Het einde van de wereld

Aangepast: 25-06-2020

Mijn diepgelovige grootmoeder zaliger had het niet voor zij die het einde van de wereld predikten. Mijn grootvader daarentegen stond open voor het verhaal.

Meestal 's zondagmorgens belden ze aan de voordeur. Grootmoeder deed open en grootvader riep op de achtergrond "laat ze maar binnenkomen!" . Waardoor grootmoe een beetje voor schut stond en de Jehova getuige met tegenzin liet plaatsnemen in de zitplaats.
Mijn grootvader was een eerder klein, vinnig mannetje met klein wit snorretje en lachoogjes. Een oude versie van een kwajongen. Zo herinner ik me hem. De Jehova deed telkens opnieuw zijn verhaal, want het was niet de eerste keer dat ze werden binnengehaald door hem.
Vol overtuiging in zijn geloof vertelde de Jehova dat het einde van de wereld nabij was. En dat het voor grootvaders eigenbelang goed zou zijn zich te bekeren tot de Jehova's.
En grootmoeder aanhoorde dit alles, met de paternoster in de hand.
Grootvader luisterde aandachtig tot de getuige was uitgepraat, om dan, in een opwelling van opgekropt enthousiasme, meestal daarbij op zijn bovenbeen kletsend, te roepen.... Maar jongen toch, dat is allemaal niet waar! !.. Zichzelf nog even verder vermakend door nog een paar keren op zijn knie te kletsen en daarbij smakelijk te lachen.
Het duurde meestal niet lang eer de Jehova getuige opstond en met hangende pootjes het huis verliet.
En toch keerden ze telkens weer terug, misschien hopende op een verlichtend moment van grootvader zaliger. Het boekje De Lichttoren werd altijd achtergelaten. Wat grootmoeder dan meestal gebruikte om 's avonds de stoof mee aan te steken.
Ik moest aan hem denken toen ik de korte inhoud van het avondprogramma van Canvas las :

Gebouwen en bruggen die instorten. Onbekende ziekten die vrijkomen. Een gigantische sprong in de opwarming van de aarde. Daarop mogen we ons voorbereiden als de permafrost verder ontdooit. De vooruitzichten zijn niet goed: in Siberië noteerde men afgelopen zaterdag 38° Celsius, en dat na een winter die de warmste was in 130 jaar. Tijd om nog 'ns het woord te geven aan Hanne Hendrickx, fysisch-geografe en permafrostonderzoeker. #klimaatraad

Tegen de getuigen van Canvas zou grootvader  wellicht niet opgewassen zijn geweest had hij nog geleefd. 😉

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

25.06.20
Feedback:
Correctie ivm eerdere waarderingen.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Er zijn erger dingen dan dat
574
Lezen?
Column
Inspiratieloos
502
Lezen?
Column
Pijn
477
Lezen?