Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Column
Inzendingen: 655
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Het einde van de wereld
© Annick Waegeman op .
Aantal hits: 234

Mijn diepgelovige grootmoeder zaliger had het niet voor zij die het einde van de wereld predikten. Mijn grootvader daarentegen stond open voor het verhaal.

Meestal 's zondagmorgens belden ze aan de voordeur. Grootmoeder deed open en grootvader riep op de achtergrond "laat ze maar binnenkomen!" . Waardoor grootmoe een beetje voor schut stond en de Jehova getuige met tegenzin liet plaatsnemen in de zitplaats.
Mijn grootvader was een eerder klein, vinnig mannetje met klein wit snorretje en lachoogjes. Een oude versie van een kwajongen. Zo herinner ik me hem. De Jehova deed telkens opnieuw zijn verhaal, want het was niet de eerste keer dat ze werden binnengehaald door hem.
Vol overtuiging in zijn geloof vertelde de Jehova dat het einde van de wereld nabij was. En dat het voor grootvaders eigenbelang goed zou zijn zich te bekeren tot de Jehova's.
En grootmoeder aanhoorde dit alles, met de paternoster in de hand.
Grootvader luisterde aandachtig tot de getuige was uitgepraat, om dan, in een opwelling van opgekropt enthousiasme, meestal daarbij op zijn bovenbeen kletsend, te roepen.... Maar jongen toch, dat is allemaal niet waar! !.. Zichzelf nog even verder vermakend door nog een paar keren op zijn knie te kletsen en daarbij smakelijk te lachen.
Het duurde meestal niet lang eer de Jehova getuige opstond en met hangende pootjes het huis verliet.
En toch keerden ze telkens weer terug, misschien hopende op een verlichtend moment van grootvader zaliger. Het boekje De Lichttoren werd altijd achtergelaten. Wat grootmoeder dan meestal gebruikte om 's avonds de stoof mee aan te steken.
Ik moest aan hem denken toen ik de korte inhoud van het avondprogramma van Canvas las :

Gebouwen en bruggen die instorten. Onbekende ziekten die vrijkomen. Een gigantische sprong in de opwarming van de aarde. Daarop mogen we ons voorbereiden als de permafrost verder ontdooit. De vooruitzichten zijn niet goed: in Siberië noteerde men afgelopen zaterdag 38° Celsius, en dat na een winter die de warmste was in 130 jaar. Tijd om nog 'ns het woord te geven aan Hanne Hendrickx, fysisch-geografe en permafrostonderzoeker. #klimaatraad

Tegen de getuigen van Canvas zou grootvader  wellicht niet opgewassen zijn geweest had hij nog geleefd. 😉

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Het einde van de wereld"

Geschreven door Annick Waegeman . Geplaatst in Column.
25.06.20
Feedback:
Correctie ivm eerdere waarderingen.
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !