1 post

Het Sociaal VangNiet

224 Hits.
Omdat het leven soms zo onrechtvaardig kan zijn en het Nederlands sociaal vangnet klaarblijkelijk aan vervanging toe is, gaat mijn bloedend hart uit naar familie X.

Peter en Magda zijn sinds hun eerdere scheiding een stel. Hun relatie is goed en zij leven een fijn, modaal, leven.
Peter en Magda hebben tot voorkort altijd goed aan de weg getimmerd, financieel gezien. Hij als fysiotherapeut, met een eigen praktijk en zij als filiaalmanager van een schoenenzaak. Het gezin heeft wel een financiële erfenis, inclusief BKR-notering, vanuit de scheiding meegenomen.
Omdat het samengesteld gezin vijf kinderen heeft, is moeder een aantal jaar geleden gestopt met werken om het co-ouderschap en de facilitaire rompslomp die dat met zich meebrengt, het hoofd te kunnen bieden.

Totdat op 12 april vorig jaar het noodlot toeslaat.
‘Magda, je spreekt met Rob, een collega van je man. Ik wil dat je even gaat zitten. Peter is zojuist met spoed door een ambulance opgehaald en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Het lijkt erop dat hij een beroerte heeft gehad.’
De maanden die volgen staan in teken van herstel en revalidatie. Peter zal niet meer kunnen werken, dansen of autorijden. Praten is geregeld lastig en zijn rechterbeen sleept tijdens het lopen.
De eerste COVID-19-quarantaineperiode breekt aan.
Magda ziet dat het gezin ook een flinke financiële aderlating heeft gedaan. Ondanks het ziekengeld van Peter is hun inkomen meer dan gehalveerd. Vanwege COVID-19 is het onmogelijk om aan een baan te komen en alle toeslagen die het gezin ontvangt, stoppen dan per direct waardoor er marginaal weinig overblijft.
Terwijl het gezin alle zeilen bijzet voor het herstel van Peter stapelen de brieven van incassobureaus en gerechtsdeurwaarden zich op. Het gezin dreigt binnen enkele weken hun huurhuis kwijt te raken.

Uitkering aanvragen?
* Bijstand wordt niet uitgekeerd als er in het recente verleden een te hoog verzamelinkomen was.
* Bijzondere bijstand wordt enkel verleend als er geen andere aanvragen voor leningen zijn. Dus zeker niet op korte termijn.
* TOZO is niet voor mensen in de zorg
 
Lenen dan misschien?
* De aanvraag voor een lening in de vorm van een gift bij de gemeente duurt ongeveer twaalf tot vijftien weken waarbij een harde eis is dat eerst afwijzend is gereageerd op alle ‘voorliggende’ financieringsmogelijkheden.
* Voorliggend zou kunnen zijn: het microkrediet of een sociale lening. Reactie op de aanvraag volgt; ‘Mevrouw, u kunt niet bij ons lenen want u heeft een BKR-notering.’
* De BKR-notering sluit direct ook alle andere vormen van leningen uit, zélfs als je uitbetaald wordt in cryptocurrency (Bitcoin)
* Lening bij familie en vrienden. ‘Wie heeft er vijfentwintigduizend euro te leen? Wij hebben het, als we gespreid betalen, in ongeveer vijftien jaar terugbetaald’
* Een schuldsaneringstraject is niet op korte termijn op te starten. Bovendien heeft Magda beperkte kennis over de boekhouding van Peter.
 
Voedselbankje pakken dan maar?
Daar is dat verrekte te hoge verzamelinkomen weer.
 
Sociale huurwoning?
‘Sluit u maar achteraan in de rij, mevrouw. Over vier jaar bent u zeker aan de beurt.’
 
Antikraak dan?
‘Dat mag niet met kinderen onder de twaalf, mevrouw.’
 
Het sociaal wijkteam en de Raadslieden; ‘Uw gezin is een lelijk voorbeeld van hoe je “tussen de wal en het schip” kunt vallen. Wij kunnen, zeker op korte termijn, helaas niets voor u betekenen.’
 
LIEVE INWONERS VAN NEDERLAND, WAAR ZIJN WIJ NU HELEMAAL MEE BEZIG?

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel Louisa Weijenbergh:

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

29.06.21
Feedback:
Ik vond dit een wat eigenaardig verhaal dus ik heb het even opgezocht, omdat ik dacht dat het anders was. Het eigen vermogen mag niet hoger zijn dan 12.590 euro (inclusief waardevolle bezittingen zoals dure sierraden, auto, boot e.d. en de schulden mag je hiervan aftrekken). Daarna kun je wel degelijk een uitkering krijgen. Er staat niets bij over een te hoog inkomen daarvoor. Je moet wel over een forse periode rekeningafschriften overleggen, zodat ze weten dat je geen geld weg hebt gesluisd dat je eerst op zou moeten maken. Als dit een verhaal is over een echt iemand, dan moet deze persoon toch weer eens naar de gemeente en de betreffende ambtenaar met de regels om de oren slaan. Want dit klopt niet. Er dient indien men niet meewerkt beroep te worden aangetekend. Een advocaat zou ook kunnen helpen hier: die is gratis omdat de vrouw nogal onder een inkomensgrens valt. Ik vermoed dat een enkele brief van zo'n advocaat genoeg is om bijstand te krijgen, als men niet mee wilt werken en aan de voorwaarden voldaan wordt. Dan ben je nog niet uit de problemen, want schulden, maar het geeft weer enige lucht.
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Louisa Weijenbergh 05.07.21
  Bedankt voor de uitgebreide feedback. Het zou kunnen dat je uiteindelijk gelijk hebt. Er zal, zeker wanneer er juristen aan te pas moeten komen, ook wel een potje opengaan. Het schrijnenende dat ik heb willen aangeven is dat je eerst zo'n interventie op touw moet zetten. Om niet te spreken over de schade die er dan al is. Als er op korte termijn was gehandeld waren er op lange termijn minder problemen geweest
  • Maaike Vissers 05.07.21
   Daarin heb je helemaal gelijk. En dit is, helaas, niet het enige geval dat verkeerd gaat. Zelf heb ik hier ook mee te maken gehad. Sommige mensen daar spelen rare machtsspelletjes die burgers duur komen te staan. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo. Bij mijn beroep van lang geleden keken ze vreemd op en kreeg ik in binnen twee minuten mijn gelijk (ik had niet eens advocaten nodig)
26.06.21
Feedback:
Een trieste en schrijnende werkelijkheid van ons zogenaamde sociale stelsel.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.06.21
Feedback:
Je hebt goed neergezet wat een overvloed aan regels en een gebrek aan inleven voor schrijnende gevolgen kunnen hebben.
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
55 woordenverhaal
Life hammer?
430
Lezen?
Column
Voorbereidingsmanagement
424
Lezen?
55 woordenverhaal
Halve smart
382
Lezen?
Levi wil leven!
375
Lezen?
55 woordenverhaal
Te koop?
358
Lezen?