Louisa Weijenbergh

Het Sociaal VangNiet

© Louisa Weijenbergh op 23.06.2021.

Omdat het leven soms zo onrechtvaardig kan zijn en het Nederlands sociaal vangnet klaarblijkelijk aan vervanging toe is, gaat mijn bloedend hart uit naar familie X.

Peter en Magda zijn sinds hun eerdere scheiding een stel. Hun relatie is goed en zij leven een fijn, modaal, leven.
Peter en Magda hebben tot voorkort altijd goed aan de weg getimmerd, financieel gezien. Hij als fysiotherapeut, met een eigen praktijk en zij als filiaalmanager van een schoenenzaak. Het gezin heeft wel een financiële erfenis, inclusief BKR-notering, vanuit de scheiding meegenomen.
Omdat het samengesteld gezin vijf kinderen heeft, is moeder een aantal jaar geleden gestopt met werken om het co-ouderschap en de facilitaire rompslomp die dat met zich meebrengt, het hoofd te kunnen bieden.

Totdat op 12 april vorig jaar het noodlot toeslaat.
‘Magda, je spreekt met Rob, een collega van je man. Ik wil dat je even gaat zitten. Peter is zojuist met spoed door een ambulance opgehaald en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Het lijkt erop dat hij een beroerte heeft gehad.’
De maanden die volgen staan in teken van herstel en revalidatie. Peter zal niet meer kunnen werken, dansen of autorijden. Praten is geregeld lastig en zijn rechterbeen sleept tijdens het lopen.
De eerste COVID-19-quarantaineperiode breekt aan.
Magda ziet dat het gezin ook een flinke financiële aderlating heeft gedaan. Ondanks het ziekengeld van Peter is hun inkomen meer dan gehalveerd. Vanwege COVID-19 is het onmogelijk om aan een baan te komen en alle toeslagen die het gezin ontvangt, stoppen dan per direct waardoor er marginaal weinig overblijft.
Terwijl het gezin alle zeilen bijzet voor het herstel van Peter stapelen de brieven van incassobureaus en gerechtsdeurwaarden zich op. Het gezin dreigt binnen enkele weken hun huurhuis kwijt te raken.

Uitkering aanvragen?
* Bijstand wordt niet uitgekeerd als er in het recente verleden een te hoog verzamelinkomen was.
* Bijzondere bijstand wordt enkel verleend als er geen andere aanvragen voor leningen zijn. Dus zeker niet op korte termijn.
* TOZO is niet voor mensen in de zorg
 
Lenen dan misschien?
* De aanvraag voor een lening in de vorm van een gift bij de gemeente duurt ongeveer twaalf tot vijftien weken waarbij een harde eis is dat eerst afwijzend is gereageerd op alle ‘voorliggende’ financieringsmogelijkheden.
* Voorliggend zou kunnen zijn: het microkrediet of een sociale lening. Reactie op de aanvraag volgt; ‘Mevrouw, u kunt niet bij ons lenen want u heeft een BKR-notering.’
* De BKR-notering sluit direct ook alle andere vormen van leningen uit, zélfs als je uitbetaald wordt in cryptocurrency (Bitcoin)
* Lening bij familie en vrienden. ‘Wie heeft er vijfentwintigduizend euro te leen? Wij hebben het, als we gespreid betalen, in ongeveer vijftien jaar terugbetaald’
* Een schuldsaneringstraject is niet op korte termijn op te starten. Bovendien heeft Magda beperkte kennis over de boekhouding van Peter.
 
Voedselbankje pakken dan maar?
Daar is dat verrekte te hoge verzamelinkomen weer.
 
Sociale huurwoning?
‘Sluit u maar achteraan in de rij, mevrouw. Over vier jaar bent u zeker aan de beurt.’
 
Antikraak dan?
‘Dat mag niet met kinderen onder de twaalf, mevrouw.’
 
Het sociaal wijkteam en de Raadslieden; ‘Uw gezin is een lelijk voorbeeld van hoe je “tussen de wal en het schip” kunt vallen. Wij kunnen, zeker op korte termijn, helaas niets voor u betekenen.’
 
LIEVE INWONERS VAN NEDERLAND, WAAR ZIJN WIJ NU HELEMAAL MEE BEZIG?
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
02-07-2023

Hits: 1969

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  27.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik wil graag Karin Sabine lenen voor mij een lening van € 9.000. als je een dringende lening nodig hebt, vermijd dan oplichting door nepgeldschieters en solliciteer via een echte leningfirma per e-mail sabinhelps@gmail.com
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  05.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Hallo en welkom bij Spotcap Global Financial Services, Mijn naam is Claudia Klein, ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur. Ik bied allerlei leendiensten aan

  Heeft u dringend financiële versterking nodig? Heeft u een lening nodig voor verschillende doeleinden? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn bedrijf via | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht via WhatsApp: +491742018459 | en heb binnen 24 uur een lening op uw rekening, want we bieden uitstekende leningservices over de hele wereld.

  Wij bieden allerlei soorten leningdiensten (Persoonlijke Lening, Zakelijke Lening en nog veel meer), wij bieden zowel langlopende als kortlopende leningen en ook kunt u tot 15 miljoen euro lenen en wij verstrekken leningen tegen een lage rente van 3% per jaar. Mijn bedrijf zal u helpen verschillende doelen te bereiken met een breed scala aan leenproducten.

  Ik erken het feit dat het verkrijgen van een legitieme lening altijd een enorm probleem is geweest. Voor individuen die een financieel probleem hebben en een oplossing hiervoor nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​aandelenlening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege hoge rente, onvoldoende onderpand, schuld/inkomstenratio, lage kredietscore of andere redenen

  Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer. Onze service is 24/7 beschikbaar - u kunt een lening krijgen en uw transacties voltooien waar en wanneer u het nodig heeft

  Wij bieden 24-uurs leningsdiensten van wereldklasse. Voor vragen/vragen? - Stuur een e-mail naar | spotcapglobalservices@gmail.com | of stuur ons een bericht via WhatsApp: +491742018459 | & Ontvang direct een reactie

  Uw familie, vrienden en collega's hoeven niet te weten dat u weinig geld heeft. Schrijf ons gewoon en u ontvangt een lening.

  Uw financiële vrijheid ligt in uw handen!!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • Alle inzendingen in COLUMN

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden