Skip to main content
Han Maas

Houd je mond!

© Han Maas op 27.11.2022.

Duitsers die hun mond houden. Het is even wennen. Op de elftalfoto houden ze de hand voor hun mond. Hebben ze dan niets te zeggen? Ja, maar hun mond wordt gesnoerd. Net zoals vele andere monden in Qatar. Je mag zelfs niet uiten wat je wilt. Dat had eerde gemoeten, toen Qatar het WK toegewezen kreeg. De enige die het nu voor het zeggen heeft is de infantiele Infantino. Die door weg te kijken ziet wat hij wil zien en als een kind denkt niet gezien te worden wanneer het hem niet uitkomt. Misschien komt er ooit een onderzoek naar zijn handelwijze, of moet ik zeggen handelswijze? Want verdienen doet hij, net als alle deelnemende voetballanden.

Je mond opendoen, dat had ook achter de schermen van DWDD moeten gebeuren, zeker die van een geluidsman. Maar uit hem kwam geen geluid toen hij van Matthijs op zijn knieën moest na een fout. Matthijs zegt dat dat niet klopt. Zal het onderzoek dat er komt, zelfs NPO-breed, de waarheid vertellen? Wat komt er aan het licht, zal bij de BNN-tak van de VARA, dat Spuiten en Slikken uitzond, een geval van ‘op je knieën gaan zitten’ boven water komen bij het onderdeel ‘Spuiten’? – dat is suggestief wat ik nu zeg, en daarmee begeef ik me op het terrein van ex-spuiter ‘Tim voor eigen glorie Hofman’, die seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice onderzocht waarbij niemand zijn stem liet horen anders dan anoniem. Of van juicy Yvonne Coldeweijer. De waarheid is één, iemand kapotmaken is twee. Ach, zolang je er maar een goed gevoel aan overhoudt: ’In de mensen een welbehagen’.

Rokende mannen op een schilderij uit de beginjaren 70 kan echt niet meer. Alles en iedereen moet uit de kast, behalve sigaretten. Die moeten erin blijven met de deuren dicht. Dat blote borsten op portretten in het gemeentehuis van Purmerend aanstootgevend worden bevonden door anonieme bezoekers, slaat als ‘kut op Dirk’ (niet te zien op de portretten). Mag de eeuwenoude Venus van Milo – met borsten, maar als ‘beeld met een beperking’ omdat ze geen armen heeft – blijven ondanks de toenemende vertrutting?

Vertrutting is er ook in de satire: er ‘mag’ steeds minder. Claudia de Breij geeft voor het eerst een reactie op ex-ploeggenoot Matthijs van Nieuwkerk in de oudejaarsconference, zegt ze. Inmiddels uitgehuild bij Beste Zangers, klaar met het schoonschrift over Amalia, kan ze nog wel wat tekst gebruiken. Of ze het over blote borsten gaat hebben waag ik te betwijfelen. Daar praat ze nóóít over. Toch? – jammer dat Youp van ’t Hek de oudejaarsconference niet doet. Van hem verwacht ik meer. Of ben ik te voorbarig en moet daar eerst onderzoek naar gedaan worden?  

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
26-12-2024

Hits

268 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.