Skip to main content
Han Maas

Hugo de Jonge - demissionair missionair

© Han Maas op 16.10.2021.

In den beginne was er de persconferentie, de persco. Wist Hugo veel, wisten wij veel?

‘Samen’. Op balkons applaudisseren voor de zorg en andere hulpverleners, met een goed glas in de hand en wc-papier ruimschoots op voorraad. Rare begroetingen, vuist tegen vuist, want daar zit het virus niet. Toch? Of elleboog tegen elleboog, waarin net was geniest. Sommigen kunnen daar goed mee werken en sluiten een lucratieve deal met de overheid: het omstreden mondkapje moet er toch maar komen.

‘Verbinden’. Het wordt kouder, de balkons zijn gesloten, illegale feestjes geopend. Machteloze boa’s kijken toe. Verbinden is een sterk werkwoord, daar moet je wat voor doen. Hulpverleners met vuurwerk bekogelen in plaats van applaus, dan ben je verkeerd verbonden. Huidhonger tijdens de feestdagen zorgt voor eetproblemen, terwijl de tafels rijkelijk gedekt zijn voor minder gasten. Voeten onder tafels begroeten elkaar niet, het drie-zoenen-ritueel is godzijdank verleden tijd. Op tijd onder het drieseizoendekbed dan maar. Over negen maanden zien we het dan wel weer met de inmiddels aangeschafte coronahond waardoor de avondklok omzeild kan worden. Een ommetje maken is goed voor je na al dat thuiswerken en bijbehorend huiselijk geweld.

‘Fijn dat u er bent’. ‘Gefeliciteerd met uw vaccinatie’. Na 15 minuten afwachten of ik niet van het stoeltje val, mag ik weer naar huis. Nee, vaccinatie is niet verplicht. Als het wettelijk kon dan had Hugo dat wel gedaan. Dus hij gaat verder met campagnevoeren. Groepsimmuniteit! Bijwerkingen van de vaccins zijn als percentages gekwalificeerd. Een coronapas als toegangsbewijs, maar van tweedeling is geen sprake volgens Hugo. Ik kies ervoor om niet te kiezen. Dat is mijn justificatie. Maar dat kan niet, wordt me duidelijk gemaakt. Ik zeg niet dat ik neutraal ben, ik wil soms gebruikmaken van mijn recht om geen gebruik te maken van mijn recht op vrijheid van meningsuiting. Samen is voor jezelf, verbinden ontbonden, heftige discussie het rekverband voor verstuikte geesten.

Links en rechts aan de bar zijn ze het niet met elkaar eens: de clowns en de jokers. Wat ik hier kom doen? Mijn voorgevoel zei me al dat ik hier niet thuishoor. Maar nu ben ik hier, ingesloten tussen Woke en Wappie. Van beiden moet ik niets hebben. Ik vind ze eng, maar zie maar eens van ze af te komen.   

Nog enger zijn de posts van Hugo op de sociale media. Een foto van een man in een ziekenhuisbed: ‘Ik heb spijt dat ik me niet heb laten vaccineren.’ Een bezoek van Hugo aan een ziekenhuis: ‘Dit bed had niet bezet hoeven worden…’ Hugo reageert nooit op zijn eigen posts en gaat als demissionair minister gewoon als missionair door met zijn enge propaganda. Zeer enge propaganda.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
16-11-2023

Hits

820 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  17.10.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met veel plezier gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.