Skip to main content
Pia Bals

In strijd met de eenzaamh

© Pia Bals op 29.12.2022.

Eenzaamheid is een rage aan het worden en het taboe rondom het uiten over je eenzaamheid lijkt met de dag te vervagen. Er moet over gesproken worden ook al is er misschien niet zo snel een oplossing voor te vinden dus laten we de eenzaamheid eens onder de loep leggen.
Bij eenzaamheid denk je al snel dat iemand zielig en alleen in huis zit te mokken terwijl eenzaamheid zeker niet alleen betrekking heeft op mensen die alleen door het leven gaan, hoe verassend dat ook is. Ook gelukkige en ongelukkig getrouwde mensen vervelen zich op grote schaal. Zeker nadat de kinderen groot zijn gebracht en de meeste zorgtaken zijn komen te vervallen. Het verschijnsel is dus niet alleen gericht op singles en treft een veel grotere groep mensen met verschillende leeftijden, levensstijlen en achtergronden.
Waar ligt dat toch aan? Ligt het aan onze do-maatschappij, of omdat we al op jonge leeftijd geconditioneerd worden door bijvoorbeeld school en misschien een te strenge opvoeding van je ouders hebben gehad of doordat we door de digitale wereld altijd maar aan lijken te staan. Ook ik heb er last van van tijd tot tijd terwijl ik mezelf goed kan vermaken. Maar wanneer je de vaardigheid niet bezit er iets leuks van te maken voor jezelf, hoe ga je daar dan mee om?

Internet staat bol van de goede ideeën en oplossingen om je eenzaamheid te verminderen. Ook de singlesmarkt is een heus product aan het worden. Kijk maar naar de reiswereld want de singlereizen waar je de hele dag wordt beziggehouden groeit en bloeit.
Nog meer doen lijkt voor velen toch niet de oplossing te zijn de eenzaamheid de kop in te drukken want wat doe je erna?
De huidige jeugd weet niet beter dat het vermaak uit een machine moet komen. Als die machine even niet beschikbaar is dan weten ze niet wat ze met zichzelf aan moeten en we vinden dat beeld inmiddels normaal geworden.
Toen ik nog klein was hadden we alleen TV en een videorecorder. Computers en gameconsoles als de Commodore64 en Atari waren er wel en dat was ook leuk voor een paar uurtjes maar daarna ging je weer lekker buiten spelen. Na het avondeten stond je alweer te trappelen om weer naar buiten te gaan want daar was het avontuur. De telefoon ging eens per maand over en dan was je zo omzettend benieuwd wie er aan de andere kant van de lijn was. Wat was er belangrijk of krijgen we bezoek, vroeg ik dan.

Eenzaamheid is meer dan alleen verveling. Het is de onkunde jezelf te vermaken in je binnenwereld. Jezelf ontdekken in plaats van te volgen wat anderen doen omdat een ander tegenwoordig voor je bepaald wanneer iets leuk, stoer en avontuurlijk is. Natuurlijk is het inspireren van elkaar ook een must maar we kunnen ook doorslaan hierin. Wanneer je uit je eenzaamheid wilt komen zal je er wat voor over moeten hebben en heb je misschien wel een lange weg te gaan omdat je je eigen ideeën misschien al te lang hebt genegeerd. Jij bent namelijk een uniek individu met unieke en eigen vaardigheden.
Maak tijd vrij om iets nieuws te proberen zonder dat je dat idee van Tiktok of een andere social media pagina hebt gevonden. Ik vind zelf veel dingen leuk maar had mezelf ooit wijsgemaakt als kind dat je het bij een ding moet houden om er echt goed in te worden. Onzin! Ik doe veel maar toch verveel ik mij soms behoorlijk. Dan toch maar weer even Netflixen? Daar ga je je ook niet altijd beter van voelen.
Het ontdekken van je talenten brengt je misschien ergens waar je nooit had gedacht te komen. Ga de strijd aan met die eenzaamheid en vind je zelf opnieuw uit.
Persoonlijk walg ik van die day-planners die je zouden moeten helpen een betere dagindeling voor jezelf te kunnen maken zodat je tijd hebt voor jezelf?? Voor mij voelt dat als de omgekeerde wereld. Tijd voor jezelf is van essentieel belang om een gezond verstand te behouden die overwegend gelukkig momenten kent in plaats van overwegend ongelukkige momenten.
Dus zet die eerste stap naar jezelf en schrap zoveel mogelijk van die onzinnige afspraken uit je agenda. Je hoeft echt niet te antwoorden op social media en als je vrienden dan boos of geërgerd zijn dan zou je je kunnen afvragen wie jij een vriend noemt en of de betekenis daarvan wel klopt met wat er in het woordenboek is opgenomen.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
28-12-2023

Hits

187 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.