Er gaan stemmen op om influencers te betrekken bij het informeren van jongeren over de gevaren van corona. Gechargeerd, jongeren kijken weinig tv en missen daardoor veel informatie over het virus en de bestrijding ervan. Jongeren kijken vooral naar Netflix en naar influencers op sociale media.
Ik ben geen volger van influencers. Als je mij vraagt er drie bij name te noemen dan haak ik af. Van horen zeggen weet ik dat veel jongeren influencers hoog hebben zitten. Vanuit dat oogpunt zou het een goed idee kunnen zijn om influencers een belangrijke rol te geven in het verspreiden van informatie over corona. Althans dat dacht ik tot vlak voor de uitzending van Op1 op 23 juli 2020. Maar na die uitzending weet ik één ding zeker: Doe dat niet.
In Op1 zag ik namelijk influencers die hun onwetendheid negeren en zomaar wat voor de vuist weg van alles en nog wat beweren over corona en het coronabeleid dat het kabinet voert. Ik moet heel diep in mijn geheugen graven om te achterhalen of ik ooit eerder zoveel ongenuanceerde teksten in een half uur kreeg voorgeschoteld.
Of mondkapjes helpen dat weet ik niet. Het is wel zeker dat ‘besmettelijke’ praatjes van influencers over corona niet met mondkapjes zijn te voorkomen. Als het over corona gaat kunnen we hun monden beter afplakken. De vrijheid van meningsuiting van influencers of van wie dan ook zou namelijk niet zo ver moeten gaan dat daarmee anderen in gevaar worden gebracht.
De basgeluiden van economisch getroffenen beginnen door te drammen. ‘Wat gas bijgeven in mei,’ zegt Hans de Boer, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland VNO-NCW. Een afkorting net zo...