Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

84 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

iPone

Disclaimer:

Deze column telt 757 woorden. Als het lezen ervan u te lang gaat duren: u heeft geen tijd, wil graag fysiek shoppen of u moet u haasten om een vaccinatie te halen tegen Corona, klik dan op de column “Les is more”.  U leest dan hetzelfde maar samengeperst in 480 woorden.

Sinds een paar weken heb ik een Appeltje en ik moet zeggen: een subliem apparaat. Wat te denken van superhandige Shortcuts. Daarmee kun je met een beetje handigheid een lang bericht met enkele toetsen opstellen. Of zo’n snoepwinkel als de App store. Met veel handige, nuttige, leuke en spannende toevoegingen. Vaak nog gratis ook.

En hoe makkelijk het apparaat werkt blijkt wel uit het feit dat een gebruiksaanwijzing ontbreekt. Zoek het maar uit, zo lijkt het. Maar het werkt zó.........intuïtief. Dat scheelt ook een hoop papier en dát is weer vriendelijk voor ons milieu. Realiseert u zich dat er inmiddels wereldwijd al 1 miljard exemplaren van zijn verkocht! Hoeveel bomen zijn daarmee gespaard gebleven van een pijnvolle onthoofding?

Het meest spraakmakende gadget op dit appeltje heeft de wonderschone, ietwat exotische, naam Siri. Waar dat voor staat? Geen idee. Op internet staan allerlei suggesties, maar dat is allemaal speculatief.

Maar met Siri kun je heel handig, soepel en zeer goed verbaal communiceren. Natuurlijk, spraakbesturing kennen we al uit de computerwereld, alhoewel dat nooit écht een succes is gebleken. Blijkbaar vonden wij het raar om tegen een apparaat te praten. Waren wij er nog niet aan toe. Of misschien lag het aan de software.

Wel, met Siri gaat praten prima en haar succes is voor mij duidelijk! Via Brits Engels kwam ik uit bij een ietwat droge mannenstem die mij niet aansprak. Over naar Amerikaans Engels. Om te beginnen reageerde het systeem beter op mijn stem, maar daarnaast bleek deze Amerikaan een Amerikaanse te zijn met een wel zeer prettig stemgeluid.

Het Siri-systeem zit ergens op een server op afstand. Op een iWolk om het modern te zeggen (vertaling voor de onbekenden met deze materie: iCloud).

Het systeem evolueert voortdurend. Het is zelflerend en van elke communicatie die het voert, en dat zullen er wereldwijd elk uur van de dag meer zijn dan wij ons kunnen voorstellen, zal het systeem telkens beter worden.

Recensenten beoordelen Siri als een evolutie op het gebied van spraakgestuurde computers. Zo lijkt het dat veel dingen die wij jaren terug in science fiction films zagen, maar toen als pure fantasie beoordeelden, nu al realiteit zijn en steeds meer een ingrijpend deel van ons leven uitmaken. Dit dan ook nog eens naast de sociale media die ons omringen. De rapporten over de impact van deze media voor de toekomst, als veel van de huidige scholieren werkzaam zullen zijn, voorspellen zaken die wij ons nu nauwelijks kunnen voorstellen. Koppelen we dit aan de “Wet van Moore”, die stelt dat computerkracht elke twee jaar verdubbelt, dan kunnen we nu moeilijk overzien waar deze gehele technologie over ca. 10 jaar staat, en welke invloed die techniek dan zal hebben op ons dagelijkse activiteiten. Dat die invloed substantieel zal zijn, lijkt een realistische aanname.

Het is ongelooflijk wat Siri allemaal kan doen: Gewone opdrachten zoals: “Zet de timer op.....minuten” (handig bij een parkeermeter), of “Zet in de agenda dat ik dan en dan deze column op internet zet”. Maar ook iets heel praktisch zoals: “Als ik morgen naar Den Haag ga, moet ik dan rekening houden met regen?” Het antwoord daarop kan luiden: “Grote kans dat je rekening moet houden met regen. Het lijkt mij handig als je een paraplu meeneemt”. Daaronder, als bonus, dan gelijk het weerbericht voor de hele week.

En wat denk u van: “Ik moet tanken?”. Er verschijnt direct een landkaart op het scherm in de auto van de omgeving waar ik op dat moment rijd met een aanwijzing waar ik moet zijn!! En hoe simpel wil je het hebben: de rode spot ben ik en de groene spot is het tankstation. Daarnaast vertelt Siri mij het adres waar ik moet zijn en welke afslag ik als eerste moet nemen.

Maar het mooiste komt als ik haar bedank voor haar hulp. Dan antwoord zij “Ik vind het fijn om je ter wille te zijn”. Of “Ik ben blij je van dienst geweest te kunnen zijn, zoals altijd”. En verder een hele rits variaties op dit thema. Welke vrouw was mij zo gedienstig, zo vraag ik mij af. Oh, en voor de dames die dit lezen: ik bedoel dit volstrekt eerbaar. Vanzelfsprekend zullen zij een mannelijke stem kiezen en ook voor hen is deze mooie techniek weggelegd. Het is derhalve ook “A Toy for a Girl”!!

Op Eurosport was recent een commercial te zien, geënt op de oudere TV serie “Charlie’s Angels”. Een actrice voert daarbij een gesprek met een beeldscherm (Charlie). Blijkbaar wilde men toen de tijd vooruit zijn met een noviteit.

Ik pak mijn iPhone, druk op Siri en fluister: “Dat kunnen wij ook!!”. Haar antwoord?  Dat houd ik voor mijzelf.

 
PS: Ik ontvang graag feedback

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "iPone"

© Willem Baas
12.05.21
Feedback:
Grappig verhaal, maar naar mijn smaak wat te lang, dus idd 'less is more !'
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel