Voor schrijvers, door schrijvers
Column
469 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

357 Hits

Publicatie op:
Kapotte broek

Voor het geval dat u het nog niet wist, even een korte mededeling: het is tegenwoordig de mode om kapotte broeken te dragen. Wat is 'tegenwoordig'? Oktober 2017, dat is mijn tegenwoordig. Wat betekent voor jou ‘tegenwoordig’? Dat weet ik niet, want de tegenwoordigheid van dingen verschilt van moment tot moment en van persoon tot persoon. Net als de mode, die verandert ook van moment tot moment, alleen is die voor IEDEREEN gelijk.

Nu goed, wanneer ik het heb over een kapotte broek bedoel ik niet dat exemplaar waarmee je jouw huis staat te schilderen, maar een 'nieuwe' kapotte broek. Dát is het verschil tussen lelijk en stijlvol. Stijlvol, dat is ook die kostuumbroek die u droeg tijdens een sollicitatiegesprek of een trouwfeest. Wanneer je besluit dat de muur in de woonkamer een nieuw laagje verf nodig heeft, laat u deze broek beter in de kast hangen. Tenzij er een gat ter grootte van een knieschijf in zit, want dan is ze natuurlijk onherstelbaar kapot. Dan is ze lelijk. Want wees eerlijk: wie vindt een broek met een gat erin nou mooi? Er is maar een klein gedeelte van de bevolking dat kapotte broeken echt mooi vindt, net als er maar een klein aantal mensen een baard tot aan de navel aantrekkelijk vinden, of maar een beperkt deel van de bevolking het echt leuk vindt om te bungeejumpen.

Waarom kopen we eigenlijk een 'nieuwe' kapotte broek? Omdat het nu eenmaal 'in' is om er één te dragen. Als de dag erna iemand ons zegt: “Wat heb jij een mooie broek aan”, voelen we ons geflatteerd. Wij vinden die broek mooi omdat anderen ze mooi vinden omdat anderen ze mooi vinden.

Eigenlijk zouden we ze beter terugsturen naar Bangladesh, daar is het altijd mode om kapotte broeken te dragen. Je zou er bijna jaloers van worden. Als je arm bent in een arm land moet je je ten minste niet aanpassen. Bij ons belandt die kapotte broek na twee jaar gewoon weer onderaan de stapel, want dan is de mode voorbij. Dan kunnen we ons huis ermee schilderen.

Anderzijds geven we die kapotte broek toch beter niet weg, want twintig jaar later is het misschien mode om oude kapotte broeken te dragen. Deze trend mag men niet verwarren met de mode om 'nieuwe' kapotte broeken te dragen, zoals die in oktober 2017 heerst. Men kan die broek slechts opnieuw gebruiken indien het twintig jaar later mode is om oude kapotte broeken te dragen en anders moet men een nieuwe kopen. Want broeken die tegenwoordig nieuw zijn, zijn in een andere tegenwoordigheid oud. Wie verzint zoiets?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Kapotte broek"