Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

72 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Koningsspelen Jager en Prooi
Koningsdag is weer geweest. Een Oranjevermaak voor jong en oud. En dit jaar herontdekken we een echt oudhollands Koninklijk spel. Het spel van de Jager en Prooi.
 
Een Landgoed oranje gekleurd, is zeer goed gesubsidieerd. Alle Nederlanders bij elkaar betalen mee aan dat prachtige stukje natuur. Daar is niets mis mee, mits we dan ook mogen genieten van de natuur. En daar wringt de schoen. Want een aantal maanden per jaar is het domein besloten. Besloten toegang voor alles wat Koninklijk is of wie op een of andere wijze vriendjes zijn van het gouden huis. Grote kans dat jij dat niet bent lieve luisteraar. En ik ben het zeker niet.
Afgesloten voor jou en mij, afgesloten voor alle gewone of zeg maar normale Nederlanders. En dat was nu net niet de bedoeling van die grote subsidie. Dus we betalen voor iets waarvan het de bedoeling is dat we er ook van mogen genieten, maar dat is dan weer net niet de bedoeling. Je komt dan in de hoek van onrechtmatige subsidieverstrekking. In dit geval een koninklijke onrechtmatigheid ofzo?
En waarom? Voor persoonlijke omstandigheden. Voor persoonlijke levenssfeer wel te verstaan.
 
Als je even de moeite neemt om nader te onderzoeken wat daar mee bedoelt wordt kom je uit op het woord Jagen. Het oudhollands Koninklijk spel.
Je kent dat vast wel, kermisachtige taferelen waarbij schieten met grof geschut op levende wezens het toppunt van vermaak is. Op de kermis redelijk onschuldig in de schietkraam, helaas soms wel op figuurtjes die lieve hertjes, hazen en zwijnen voorstellen. Op het landgoed duidelijk schuldig vermaak in bos en hei, hard knallend met hagel en vurig lood wat in de praktijk helaas vaak een langzame dood betekend voor levende wezens.
 
Even doordenken hoor.
Iemand krijgt grote subsidie van de overheid (betaald door ons allen) en mag daarvoor een heel bos afsluiten voor zijn privé vermaak. Tegen de regels in. Een persoon met een bijstandsuitkering, zeg even subsidie van de overheid (betaald door ons allen) mag geen tas met boodschappen aannemen. Lijkt op 1e oog niets met elkaar te maken te hebben toch?
Maar het raakt elkaar wel...bij de ene wordt er door de persoon gejaagd, bij de ander wordt er op de persoon gejaagd. Daar zit de verbinding. En of afkomst, status, macht en positie dan het verschil maakt tussen jager of prooi is de grote vraag. Zou dat echt zo zijn in ons Nederland? Of geloven we nog steeds in het sprookje dat een ieder in Nederland gelijkwaardig is?

De overheid, de regering, heeft er de laatste maanden alles aan gedaan om ons te overtuigen dat er wel degelijk verschil is. Het kabinet mag veel achterhouden, verkeerde of zelfs geen informatie geven. Leugentjes om bestwil worden op 1 grote hoop gegooid met leugens om te beschadigen, mensen weg te zetten en onderuit te halen. En regels en wetten worden overtreden. Niet alleen het oranje pluche, maar ook het rode pluche in het `Haagse’ maakt je een anders soort Nederlander ofzo?
 
Er is dus wel zeker een flinke kloof in ons kleine land. Een kloof die alleen maar groter lijkt te worden. Een kloof waar bruggen en verbindingen kapotgeslagen worden. Een kloof waar vertrouwen niet gewonnen wordt, maar weggegooid en soms zelfs met een minachtend lachje weggewimpeld wordt.
 
Aan welke kant van de kloof sta jij? Is er wel een goede of slechte kant?
Een beter vraag dan die ik jou en mezelf graag wil stellen is...aan welke kant van die kloof wil jij graag staan? Waar wil je bij horen?
Ik hoop dat jij, samen met mij en andere gewone en normale Nederlanders, een ander oudhollands spel wilt doen. Misschien geen oranje Koningsspel, maar wel een spel die mi weer meer gespeeld moet worden. Het samenspel.
 
Samen werken, samen leven, samen in beweging komen, samen spelen. Ongeacht afkomst, ongeacht rijkdom, ongeacht status. Een spel van gelijkwaardige mensen die kloven willen dichten, die bruggen willen slaan, die samen willen leven.
Een spel zonder jager en prooi, een spel waar zelfs mens en dier zich in kunnen vinden.
 
Want hoe koninklijk zou dat zijn....samenspel
 
 
GaafWoord
 
PS: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Koningsspelen Jager en Prooi"

03.05.21
Feedback:
Met plezier gelezen, maar had voor mij nog wat compacter ( schrijven is schrappen) gekund.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig