Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Column
Inzendingen: 659
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Kreupel
© Claudia Janssen op .
Aantal hits: 159

Lang geleden schreef een klasgenote een Sinterklaasgedicht voor mij. Er was een pakjesavond georganiseerd, compleet met lootjes om te bepalen voor wie je een surprise moest maken. In een half uitgeruimde woonkamer die groot genoeg was om er een hele klas in kwijt te kunnen, werd het een heerlijk brave avond met chips en cola. In die tijd waren alcohol en pillen zo ver van onze afgebakende leefwereld verwijderd dat we ze geen moment misten om het leuk te hebben.

Mijn klasgenote kende mij niet zo goed en baseerde haar gedicht op mijn naam en het Latijnse werkwoord waar het volgens haar van was afgeleid: sluiten, dicht doen, op slot doen. Het was geen sinterklaas-afreken-gedicht, helemaal niet, maar toch een beetje een poedelprijs: door je gesloten karakter weten we weinig van je, maar de paar dingen die van je bekend zijn, zijn wel oké.   

Toch raar dat een eigenschap die voor mij volkomen natuurlijk is zo benadrukt moet worden. Ik heb helemaal geen last van mijn introvert zijn. Toch schijnt het nog steeds nodig te zijn om mij bij te sturen: “Je moet meer meedoen in de studiegroep, meer participeren in de discussie” (ik noem dat geen discussie, eerder ‘ik-hoor-mezelf-zo-graag-praten’). Zelfs mijn gezicht staat automatisch in een stand die ongenoegen opwekt: “Wat kijk je boos” (welnee, ik denk ergens over na, dat heet concentratie). “Je zit in je hoofd” (nooit geweten dat dat niet goed voor me is).

Maar, eerlijk is eerlijk, ik zou van extraverte mensen wel wat spontaniteit willen lenen. Het lijkt me heerlijk om met het grootste gemak je gedachten te kunnen formuleren en onderhoudend te kunnen vertellen. Ik kan daar niets van, tegen de tijd dat ik weet wat ik had willen zeggen, is het moment alweer voorbij.

Mijn voordeel is dan weer dat mijn mening niet staat te trappelen om gehoord te worden waardoor luisteren als vanzelf gaat. Het lukt me ook best aardig om een gesprek te voeren, hoor, als ik als ik wat te melden heb. Alleen babbelen, dat blijft lastig. Ik weet gewoon niet waar ik over moet small talken. Zelfs als ik niets hoef terug te zeggen, bij films met eindeloze lappen tekst, dan denk ik: hou op met dat geleuter! Sterker nog: als in een roman te veel prietpraat-dialoog staat, leg ik het boek weg.

Overigens kan het ook zijn dat mijn naam is afgeleid van een Latijns zelfstandig naamwoord dat ‘mank, kreupel, hinkend’ betekent. Die uitleg is dan weer minder charmant. Zou het op mijn kreupele sociale leven slaan?

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Kreupel"

Geschreven door Claudia Janssen . Geplaatst in Column.
05.08.20
Feedback:
Mooi verhaal over een mooie eigenschap. En zeker niet kreupel!
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !