Claude Aendenboom

Kruimeldief's liefje

© Claude Aendenboom op 15.11.2022.

Sinds enkele maanden zorg ik voor een ekster die vorige zomer voor het eerst op mijn terras kwam aangevlogen, zijn zwarte oogjes bedelend om een kommetje koel water.

Hij geniet nu elke ochtend van een lekker ontbijt dat ik de avond tevoren klaarleg. Zo smulde hij reeds van mijn croissants, beschuit met confituur en zelfs frietjes. Ik gaf hem de naam 'Kruimeldiefje'

Ach, ik droom al een tijdje van een huisdier en nu heb ik er eentje behalve dat deze geen pootjes kan geven zoals een hondje. Maar hij is zindelijker dan een baby, hij doet zijn grote boodschap in het buurtpark.
Mijn familie noemt mij een ware 'dierenvriend'. Dat kan kloppen want eergisteren bood ik een dierenrechtenmagazine het volgende gedicht aan:

LEKKER VAN BIJ DE CHINEES?
Gevangen in een kooi blaft en
jankt hij want straks wordt hij
afgeslacht als een bange hond
maar krijgt eerst nog 'n lijfstraf.

En als mijn bloed hevig kookt
gromt mijn trouwe viervoeter
ook want hij ruikt onraad, wil
jacht maken op deze misdaad.

Ach, het is gewoon ’n traditie
hoor ik ze lachend repliceren
dus teken maar geen petitie
want dit feest is ons heilig en
zo blijven we die beesten op
het menu kwijlend serveren.

En bovendien biedt de traiteur
ze aan met een lekkere likeur!
Stop dus met uw westers gezeur
want sommigen houden ook niet
van uw geroosterde varkensgeur!

En ja vandaag kreeg ik dus via mail van dat magazine ook zo'n compliment: 'Beste Claude, wat een prachtig gedicht, bedankt om onze strijd tegen dierenleed literair weer te geven. Chapeau. Doe zo voort.'
Voor mijn ijdele ego kan de dag niet meer stuk.

Rest mij nog één vraag: Is onze Goede God wel een dierenvriend? Want bij een kerkhofbezoek vorige week zag ik plots hoe een piepjong konijntje op een grafzerk in de nek werd doodgebeten door een grote rosse wilde kat. Ach, in onze jungle is het niet eenvoudig om een dierenvriend te zijn, je kan er namelijk aan sterven.

En terwijl ik dit verhaal neerschrijf zie ik dat mijn maatje weer komt aangevlogen. Maar deze keer is hij niet alleen. Ik zie hem de restjes brood delen met zijn vriendinnetje, zijn kruimelliefje.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  26.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Dat is een pakkende tekst, en een indrukwekkend gedicht.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  16.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Graag gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 337
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

2018 Schrijverspunt schrijfwedstrijd: De zwarte agenda

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.