Skip to main content
Han Maas

Lachwekkend sentiment

© Han Maas op 13.05.2022.

Het lijkt lang geleden, de stamgasten van talkshows die vooral de vaccinaties kwamen aanprijzen. In beeld de bij henzelf gezette lachprik, in hun eigen ziekenhuis. Ze deden het nog net niet zelf.

Diederik Gommers vreesde een tekort aan ic-bedden en kwam door ordinaire bezuiniging van het ministerie van VWS, nauwelijks opgeschaald er klem tussen te zitten. Maar avond aan avond naar wéér een talkshow: energielabel Z! – beter dan afgepeigerd een lichtbruin label aan je grote teen aan het eind van de ziekenhuisketen.

Diederik komt nu langs als Feyenoordsupporter. Lachwekkend als je weet dat Ajax kampioen wordt. Weer eens verkeerd voorgelicht door ex-collega Ernst Kuipers, die hem de ranglijst van 2017 heeft meegegeven.

Het lachexcuus, daar gaat het nu om. De vileine Jinek, die zelf geen sorry zegt nadat ze gelachen heeft om kleedkamerhumor, veroordeelt Johan Derksen. Daar kan ik nou om lachen. Trouwens, was het wel bij Jinek en niet bij OP1 waar Diederik Gommers te gast was? Lach me gerust uit dat ik dat niet meer precies weet – zonder excuses achteraf graag – maar door al die wisselende partners bij OP1 raak ik in de war: wie doet het met wie en op welke avond, en klikt Jort zijn bretels grensoverschrijdend los en zo ja, voor wie dan? Maar dat is meer een zaak voor een klikkende juicy roddelkoningin, die er een paar centen als eventueel ‘gerechtelijk excuus’ voor overheeft.

Het Songfestival is ook lachwekkend: de extravagante deelnemers, maar ook de ‘kenners’. Welk verstand moet je hebben om verstand van steeds idioter uitgedoste vals zingende extravagante eendagsvliegen te hebben? Uit plaatsvervangende schaamte: mijn excuses. Waar ik niet om kan lachen is de grap over S10: ‘Hoe heet haar halfzusje…? S5!’ Doelend op de code die opgeluchte dienstplichtigen vroeger kregen als ze voor de militaire dienst werden afgekeurd. Liever dat dan later PTSS oplopen doordat je – dan nog met beide benen – in een wervingsspotje van Defensie bent getrapt om ergens ver weg een land te verdedigen waar je niets hebt te zoeken, niet eens welkom bent. En je moet er al helemaal niet aan denken dat ze op 4 mei aan je denken.

Bij gebrek aan ook maar één goed liedje, kun je om sentimentele redenen het beste Oekraïne laten winnen. Probleem wordt dan wel wie het Songfestival volgend jaar gaat presenteren. De toespraak van Rutte aan het Oekraïense parlement is net wat te vroeg gekomen, anders had hij kunnen zeggen: ‘Se Netterlands will take care of it. We have Sjantal Jenzen for you.’ Je moet toch wat bij gebrek aan reële steun. En dan zien wij Chantal eindelijk weer eens op tv. Aan de andere kant: Australië zou het ook kunnen organiseren, zolang je maar klimaatneutraal vliegt. Poetin mag dan imperialistisch zijn, ik wist niet dat Europa zo groot is.

Meer moeite heb ik om uit sentiment Qatar het komend WK te laten winnen, omdat ze zoveel arbeiders uit verscheidene landen de handen uit de mouwen hebben laten steken met de bouw van de stadions. Er zijn toch betere ploegen dan Qatar? Maar ja, wat is eerlijk? De penalty tegen PSV was onterecht, die speler gebruikte zijn handen niet. En het door Femke Halsema afgekeurde kampioensfeest van Ajax op het Museumplein door gebrek aan beveiliging was ook onterecht. Zij heeft zelf nog niet zolang geleden toch ook ‘onbeveiligd’ op de Dam gestaan?

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
12-07-2023

Hits

898 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.