Skip to main content
Han Maas

Lak aan LAKS - 'Goede morgen jongens en meisjes'

© Han Maas op 16.04.2023.

Merde, denkt Willem. Ben ik net lekker gedwongen ongedwongen zoutzakkerig bezig met Edwin Evers voor de opnames van de Podpoppenkast, komt die malloot uit Frankrijk langs met dat rare haar, ‘couvrant la calvitie’. Wat spreekt die man slecht Nederlands. Geen wonder al die protesten na die speech in het Nederlands van die kokosmakron: de man is niet te verstaan. Voorlopig is onze pensioenleeftijd hoger; hoezo één Europa? Hij veroorzaakt verkeerschaos, de doorsnee Amsterdamse huisvrouw kan niet eens de Bijenkorf bereiken voor een flesje Chanel, al zou het maar de bescheiden N°5 zijn.

Alors: petit déjeuner, déjeuner, dîner et au revoir!

Waar is de tijd gebleven dat je op school ’s morgens werd verwelkomd door le professeur met de woorden: ‘Bonjour les garçons et les filles.’ Dat mag niet meer van LAKS. Dat is een groepje ‘Kinderen Voor Schoolkinderen’ met een afwijkende spraak: een rollende ‘rrr’. Zoals dat bekende kinderkoor uit het bekakte Gooi. Van ‘afwijking’ mag je niet meer spreken, vinden zij. Handicap al helemaal niet: een ‘beperking’ is het juiste woord volgens hen – ons kent ons. ‘Goede morgen jongens en meisjes’ wordt vervangen door ‘goedemorgen allemaal’. Slecht idee, want ‘allemaal’ kan bijvoorbeeld voor een kind met autisme dat in zichzelf gekeerd is beangstigend zijn. Maar de nog niet opgedroogde snotneusjes van LAKS weten hoe de volwassen leraar zich moet gedragen.

Moet de gymles genderneutraal zijn met maar één kleedkamer en gezamenlijke douches?

Zittenblijven, achterstandsleerling, laag- en hoogopgeleid… het mag niet meer. Wordt zwarte school een school van kleur en een christelijke school een school van christenen? En laks van LAKS dat ze het niet over zich vervelende hoogbegaafde of hooggevoelige kinderen hebben. Maar ja, het zijn nog kinderen, die zeggen dat kinderen zich veilig moeten voelen op school. Terecht. Beveiligers op iedere school, die controleren of sommige beperkte leerlingen (ik bedoel geen kinderen met een handicap!) een mes uit moeders bestekbak hebben meegenomen; een appeltje zullen ze er niet mee willen schillen… Veiligheid krijg je niet door namen te veranderen. Een school is geen kweekvijver van geïndoctrineerde genderdenkbeelden – zoals godsdienstige bij het geloof – waar kinderen in verwarring worden gebracht door ze op jonge leeftijd bijvoorbeeld op een genderkeuze te wijzen of door ze zich af te laten vragen of ze cisgender zijn, hun genderidentiteit wel overeenkomt met hun geboortegeslacht.

De een kan nu eenmaal beter leren dan de ander, maar laag- of hoogopgeleid, beperkt of niet, iedereen moet gelijke kansen krijgen. Geld mag geen rol spelen, maar doet dat wel. Armoede is een armoedig woord en een bank is niet voor voedsel. Kinderen zitten vaak met een lege maag op school. Als je één ding nu juist niet inclusief moet maken is het wel (biologische) groente. De overheid wil de btw op groente niet afschaffen, wel sperma goedkoper maken. Welke bank zal beter gevuld worden, de voedsel- of de spermabank?

Namen veranderen is niet biologisch, eerder sociologisch en demagogisch. En hoe je het ook noemen wilt, een golfer met een beperking heeft toch een handicap.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
15-04-2025

Hits

117 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.