Voor schrijvers, door schrijvers
542 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

353 Hits

Publicatie op:
Leesgenot

Laatst ben ik aan het denken gezet over teksten die een lezer meer of minder aanspreken. De aanleiding was het volgende gesprek dat mijn vrouw en ik hadden.

“Als het stil is in huis hoor ik bij het nee-schudden mijn oor rinkelen. Heb jij dat ook?”

Mijn vrouw kijkt mij verbaasd aan: “Ik wilde je net hetzelfde vragen.”

“Weet jij waar het vandaan komt?” 

Mijn vrouw trekt haar schouders op: “Het zit in het hoofd. Het is het belletje van  de verveling die ons oproept om iets te ondernemen. Dat denk ik.”

“Iets ondernemen, ach nee nu even niet. Ik wil liever even lezen.”

“In dat steengoede boek zeker. Nou dan wacht ik wel even hoor, want daar ben je zo mee klaar.”

“Klopt dat?” zeg ik: “Ach laat maar, ik kom zo. Trek je wandelschoenen alvast maar aan. We gaan de natuur in.” 

Steengoede boeken. Mijn vrouw zette mij hierover aan het denken en het is waar wat ze zegt. Een steengoed boek uitlezen gaat niet snel en zeker niet in één keer. Het is een hele kunst. Soms doe ik er maanden of zelfs jaren over om het uit te lezen. Steeds weer leg ik het boek voor even aan de kant. De tekst zet mij teveel aan het denken en maakt het verderlezen onmogelijk. Met dat denken komt bij mij ook de ruis opzetten. Na een tijdje neem ik het steengoede boek weer ter hand. En als ik het uiteindelijk gelezen hebt begin ik weer van voren af aan. Als een schilder van een flatgebouw die aan het einde van de verfbeurt weer opnieuw kan beginnen. De ruis die ik hiervan in de denkpauzes krijg, neem ik met plezier voor lief.

Ik hoor u denken: er zijn toch ook steengoede boeken die je in één ruk uitleest. Bestsellers bijvoorbeeld, zijn dat geen steengoede boeken? 

Nee, niet per definitie. In het gunstigste geval is een bestseller een prettig leesbaar boek met een boeiend verhaal dat voor zichzelf spreekt. Je blijft lezen. Nadat je een bestseller uitgelezen hebt, verdwijnt het in de boekenkast en praat je er hooguit nog een tijdje over met vrienden. Na jaren, als je de boekenkast leegruimt om plaats te maken voor nieuwere boeken, kom je de bestseller voor het eerst weer tegen. Ach ja, verzucht je dan, dat was toen een leuk boek. 

In het allerslechtste geval zijn bestsellers boeken die, vooral naar aanleiding van een geslaagd verkoopverhaal, in stapels bij de ingang van de boekhandel liggen. Je koopt  daarom alleen al een exemplaar en legt het klaar om deze in de vakantie te lezen. Vrienden met dezelfde smaak en meer tijd lezen het boek direct en weten je te melden dat het boek ‘wel aardig’ is. Het verkoopverhaal is wat hen betreft overtrokken ruis. Het boek verdwijnt ongelezen in de kast. Ook dat boek kom je daar in je opruimwoede na jaren weer tegen. Al die tijd was het ongelezen verdwenen in de vergetelheid. Dat is dan overigens weer minder storend dan ruis. 

(Overigens heeft al het bovenstaande niets te maken met non-discussie over het onderscheid tussen literatuur en lectuur, maar alles met subjectiviteit.)


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Leesgenot"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Koffiedikkijkers (360) Eelco Visser 23-04-2020

    De schoenlapper bij mij in de buurt heeft het zwaar. Hij is van alle markten thuis. Zo kan hij schoenen oplappen, sleutels maken, kleren stomen en tassen vermaken. Toch komt er niemand naar zijn...

    Lees meer: Koffiedikkijkers