Voor schrijvers, door schrijvers
544 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

381 Hits

Publicatie op:
Lege schappen

Het toiletpapier is op bij ons thuis. 'Neem je ook toiletpapier mee als je zo naar de supermarkt gaat?’, vraagt mijn vrouw. ‘Doe ik!' Antwoord ik. ‘Niet vergeten hè!', roept ze me, mij kennend, na. ‘Neehee’, antwoord ik geërgerd vanwege haar volslagen onterechte gebrek aan vertrouwen in mijn kortetermijngeheugen. Bij de supermarkt aangekomen tref ik tot mijn verbazing lege schappen aan bij de afbakbroodjes en het wc-papier. Geen broodkruimel of velletje te krijgen. ‘Ja, de mensen hamsteren’, legt een vakkenvulster uit nadat ze mijn verbaasde blik ziet. Hamsteren?, denk ik, wc-papier? Afbakbroodjes, okay, maar waarom zou je in godsnaam wc-papier hamsteren? Heeft iemand misschien op social media gezegd dat hij schijt ziek wordt van het coronavirusgedoe? Heeft vervolgens iemand dat letterlijk opgevat en is die het bericht gaan verspreiden dat je van het virus fors aan de racekak gaat en is dat bericht viral gegaan? Of wellicht zag een supermarktklant een ander veel wc-papier aanschaffen, die grapt: ‘Ja, dat virus hè’, voor je het weet kun je het niet meer krijgen!’ Waarop die supermarktklant zekere voor het onzekere neemt en ook een forse partij inslaat gevolgd door de klant die daar dan weer getuige van is en zo ontstaat de kettingreactie die leidt tot de lege schappen die ik aantref.

Ik ben vanzelfsprekend niet de enige die dat overkomt, dus mijn collega legeschappenaantreffers en ik gaan de bevoorrading van de supermarkt nauwlettend in de gaten houden om, zodra er een nieuwe partij wordt afgeleverd, de schappen onmiddellijk weer leeg te rausjen. Immers je moet wèl je eigen voorraad zeker stellen want je wilt geen stront aan de knikker. Doordat iedereen dat denkt dient zich als vanzelf een nijpend tekort aan.

Wc-papier op de bon dan maar? Ach welnee, ik overleef die papierschaarste wel. Vroeger bij ons thuis veegden we, als het toiletpapier op was, onze billen af aan het nieuws van gisteren. Dat is gezien de aard van dat nieuws wellicht ook wel mooi symbolisch! Pas wel op, deze aanpak kan minder goed werken voor hen die het nieuws op hun tablet ontvangen.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Lege schappen"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De (Duhh) mensentaal (318) Eelco Visser 22-04-2020

    De interpretatie van onderzoeksbevindingen door wetenschappers en datgene wat hierover in de pers verschijnt, het is een wereld van verschil. Wetenschappers zouden hebben ontdekt dat honden hun...

    Lees meer: De (Duhh) mensentaal