Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

102 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Less is more.........

Disclaimer:

Dit is dezelfde column als die onder de naam “Iphone” maar in een verkorte versie na ingreep van een redacteur. Legt u beide pennenvruchten naast elkaar dan kunt u zien welke “darlings” werden gekilled…."

Sinds een paar weken heb ik een iPhone en ik moet zeggen: een subliem apparaat. Wat te denken van superhandige Shortcuts, waarmee je met slechts enkele toetsen een lang bericht kunt opstellen of een snoepwinkel als de App Store, met veel handige, nuttige, leuke, spannende en vaak gratis toevoegingen. Hoe eenvoudig de telefoon te bedienen is, blijkt wel uit het feit dat een gebruiksaanwijzing ontbreekt. Zoek het maar uit, zo lijkt het. Maar het werkt zó........ intuïtief.

De meest spraakmakende gadget op dit appeltje heeft de wonderschone, ietwat exotische naam Siri. Waar dat voor staat? Geen idee, maar met Siri kun je heel handig, soepel en zeer goed verbaal communiceren. Natuurlijk, spraakbesturing kennen we al uit de computerwereld, hoewel dat nooit echt een succes is gebleken. Blijkbaar vonden wij het raar om tegen een apparaat te praten, waren wij er nog niet aan toe, of misschien lag het aan de gebrekkige software. Met Siri gaat communiceren prima. Het systeem schijnt zelflerend te zijn, om van elke communicatie die het voert telkens beter te worden. Sommige recensenten beoordelen Siri als een revolutie op het gebied van spraakgestuurde computers. Zo lijkt het dat veel dingen die wij jaren terug in sciencefictionfilms zagen, nu realiteit zijn en steeds meer een (ingrijpend) deel van ons leven uitmaken. Dit dan ook nog eens naast de sociale media die ons omringen. De rapporten over de impact van deze media voor later, als veel van de huidige scholieren werkzaam zullen zijn, voorspellen zaken die wij ons nu nauwelijks kunnen voorstellen. Koppelen we dit alles aan de “Wet van Moore” (die stelt dat computerkracht elke twee jaar verdubbelt) dan kunnen we nu moeilijk overzien waar deze technologie over een jaar of tien staat en welke invloed zij dan zal hebben op ons dagelijkse activiteiten.

Om Siri te kunnen gebruiken, moet ik eerst een taal kiezen. Brits Engels levert een ietwat droge mannenstem op die mij niet aanspreekt. Over naar Amerikaans Engels. Om te beginnen reageert het systeem beter op mijn stem, maar daarnaast blijkt deze Amerikaan een Amerikaanse te zijn met een wel zeer prettige stem. Het is ongelooflijk wat ze allemaal kan. Opdrachten als: “Zet de timer op twintig minuten” (handig bij een parkeermeter) en “Zet in de agenda dat ik morgen deze column op internet publiceer,” voert ze vlekkeloos uit. Op mijn vraag: “Als ik morgen naar Den Haag ga, moet ik dan rekening houden met regen?” antwoordt ze bijvoorbeeld dat het handig zou zijn om een paraplu mee te nemen. Vervolgens geeft ze me, als bonus, het weerbericht voor de hele week. Maar het mooiste komt als ik haar bedank voor haar hulp, want dan antwoordt zij: “Ik vind het fijn om je van dienst te zijn geweest, zoals altijd." Ze kent nog een hele rits variaties op dit thema. Waren alle vrouwen mij maar zo gedienstig, denk ik regelmatig. Met een vette knipoog, uiteraard.

 
PS: Ik ontvang graag feedback

&caption=schrijverspunt.nl" class="popup" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'facebook');"> facebook
 • De goedheiligman kwam aan uit Spanje.

  Normaliter met heel veel franje.

  Zwarte Piet geroyeerd,

  ook de intocht gesaneerd,

  het lijkt wel een lastercampagne.

 • " class="popup" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'googleplus');"> google+
 • twitter
 • pinterest
 • De goedheiligman kwam aan uit Spanje.

  Normaliter met heel veel franje.

  Zwarte Piet geroyeerd,

  ook de intocht gesaneerd,

  het lijkt wel een lastercampagne.

 • %0A%0Ahttps://schrijverspunt.nl/poezie-gedichten/reputatieschade%0A%0A" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'email');"> email
 • instagram
 • De goedheiligman kwam aan uit Spanje.

  Normaliter met heel veel franje.

  Zwarte Piet geroyeerd,

  ook de intocht gesaneerd,

  het lijkt wel een lastercampagne.

 • " class="popup" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'linkedin');"> Linkedin
 • Youtube
 • Printen
 • Whatsapp
 • Telegram
 • Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

  Feedback voor schrijfactiviteiten

  Review voor: "Less is more........."

  © Willem Baas
  09.05.21
  Feedback:
  Mooi stukje. Ik ben ook benieuwd wat dat betreft naar de toekomst. Misschien dat de toekomstige generaties zo’n computerstem wel gaan beschouwen als een vriend. Wie zal het zeggen.
  • Schrijfkwaliteit
   4.0/5
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Willem Baas 10.05.21
   Dank voor je commentaar. Ik sluit niet uit dat wat jij schrijft best eens werkelijkheid zal kunnen worden.
  07.05.21
  Feedback:
  Ik vind het lastig kiezen tussen de korte en de lange versie. In het eerste stuk vind ik less gewoon less, in het laatste stuk vind ik less wel more, als je me nog kunt volgen ;) In elk geval, welk stuk je ook neemt, goed geschreven. Inhoudelijk duidelijk, mooie voorbeelden. Ik vond het ook heel interessant om te zien waar en hoe je 'snoeide'. Dank je voor dit inzicht.
  • Schrijfkwaliteit
   5.0/5
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

  In elke boekenwinkel