Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Literatuur

Het moet vooral leuk zijn. Een woordspeling. Een “bon mot”. Als een kopje koffie na de maaltijd. Een programma op de commerciële zender. Een maagstreling, vooral lekker. Suiker op de lippen. De tijd vol maken.
Franz Kafka (nooit gepubliceerd, jong begraven, bij toeval niet vergeten) schreef: “Die Literatur ist das Beil für das gefrorene Meer in uns”.
De schrijver is geen entertainer. Niet de clown in het circus, komende na de jongleur. De literatuur haalt je huid open. Is pijn.
De moderne literatuur kent twee ultieme meesters:
proza: James Joyce : “Ulysses”
(de verlopen Ierse jood die één dag zeult door Dublin en alle avonturen van de Griekse held Odysseus (Ulysses) beleeft. Lees het als het literair ultieme. Je kan het (her)lezen op velerlei niveaus. Hou er een maand voor vrij uit je voor de rest veel te armzalige leven)
poëzie: Paul Celan, de Duitstalige Roemeense jood die zijn familie verloor aan de nazi’s.
In de taal van de moordenaars van zijn moeder verwoordde hij het drama van de moderne lijdende mens: “Schwarze Milch der Frühe”: de moedermelk kleurt zwart. In zijn topgedicht “Psalm” (ook bekend als “Die Niemandsrose”) verschijnt het lot van de moderne mens, die in diepten van godverloren wanhoop met een Nietzscheaans gebaar het leven omhelst: een “Bejahung” van het absurde. (hij besloot zijn persoonlijk leven door in Parijs in de Seine te stappen)
Misschien eens lezen. Een stukje goud in de bodem van de modderrivier. Goud delven of even googlen.

© Eric Deprez op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
09.02.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Interessant.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig