• images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

Nuchter

Publicatie: 02 juni 2020

Drank en geld maken meer kapot dan ons lief is. 

Een ober in Alkmaar sprak op 1 juni 2020 na de heropening van de terrassen de onvergetelijke woorden: “Ik hoop dat de mensen zich aan de regels houden, ook als er wat meer drank in zit.” Kent hij de spreekwoorden over drank niet? Wat te denken van: ‘Bij het eerste glas een lam, bij het tweede een leeuw, bij het derde een zwijn’ of ‘Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan.’ Is de ober een rasoptimist of is hij wereldvreemd? Het is prettig dat de ober zegt: “Ik hoop....” Daarmee geeft hij aan dat hij nog steeds het vermoeden heeft dat er ook iets mis kan gaan als er bij zijn gasten ‘wat meer drank in zit.’ Als het zijn overtuiging zou zijn dat mensen met drank op zich goed zullen gedragen, dan heeft hij iets weg van een bewoner van een andere planeet. Is hij de toekomstige buurman van Elon Musk?

Elon Musk, wie kent hem niet. De man die astronauten middels zijn Crew Dragon bij ISS afleverde. Overigens, even terzijde, de astronauten leken blij dat ze het hadden gehaald. In het begin van de vlucht gedroeg de Crew Dragon zich namelijk nogal onrustig. Toen ik dat hoorde vroeg ik mij af of de astronauten werkelijk doodsangsten hadden uitgestaan of dat ze zich in opdracht van de NASA kritisch hadden uitgelaten over de vlucht, om op die manier Musk met twee benen op de aarde te houden. Musk is namelijk een rasoptimist met erg veel geld. Daarbij is hij niet vies van aandacht. Hij spreekt over een eerste stap naar “beschaving op Mars” en een “multiplanetair leven” met een basis op de maan. Met zijn ruimtevaartorganisatie SpaceX heeft hij genoeg kapitaal te besteden om zijn dromen te verwezenlijken. Ik kan hem zijn plannen niet uit het hoofd praten, hoe graag ik dat ook wil. Op meer vervuiling in de ruimte zit ik niet te wachten. Omdat ik hem niet kan stoppen mag hij wat mij betreft de eerste bewoner van de maan worden. Dat in de hoop dat zijn dromen vervolgens uiteen zullen spatten omdat niemand op aarde verder gemachtigd is om het geld van Musk over te boeken voor de verdere ruimtevervuiling. Daar breng ik dan maar een toost op uit. 

WAARDERING

HITS

606

Artikel aangepast: 02-06-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!