Monique Cunnen

Ook honden zijn te gast in de natuur

© Monique Cunnen op 06.06.2021.

Mijn boswandeling zit er bijna op als uit het niets een herdershond een groep eenden doet opstuiven en vervolgens enthousiast tegen mij opspringt. Ik onderdruk een oude angstvlaag. De hondenbaas loopt me een minuut later lachend voorbij, alsof hij wil zeggen: ‘Prachtig toch, die uitgelatenheid.’ Maar er is weinig prachtigs aan. Ongewild verstoren honden de natuur vele malen erger dan je zou denken. Alleen door een hond aan te lijnen, laat je jouw respect voor de natuur zien.

Het bordje Honden aan de lijn van Staatsbosbeheer is als een roepende in de woestijn. Ik herinner me een artikel over loslopende honden die vele reekalfjes per jaar pakken en achter damherten en hazen aangaan. Eenden werden niet genoemd, maar ik verwacht dat ze dezelfde paniek voelen. De boswachter, die ik na het voorval tref, zegt dat vluchtende dieren soms niet meer terugkeren naar hun nest en dat hij een hert heeft gevonden dat tegen een hek is geknald.

Ik snap de uitgelatenheid van zo’n hond. Eindelijk schijnt de zon en heeft de baas weer eens zin in een lange wandeling. Dat binnen zitten is voor niemand fijn. Een hond ziet, hoort en ruikt van alles in het bos. Een roofdier in luilekkerland. Dat het zijn instinct is om overal achteraan gaan, kan ik hem niet kwalijk nemen. De natuur lokt.
 
Bescherming

Maar ook wandelaars zonder hond ontspannen graag. Niet iedereen raakt in extase van enthousiaste honden die tegen je opspringen. Iets wat voor een hondenbaas blijkbaar onbegrijpelijk is, want zelden worden honden snel aangelijnd of volgt er een excuus. Voor zo ver ik weet, zijn de regels niet gemaakt om hondenbazen dwars te zitten. Laat ik uitgaan van onwetendheid bij hondeneigenaren en niet van opzet. Soms vergeten we dat we te gast zijn in de natuur, en dat iedereen beschermd wil worden, mens en dier.

Zelfs een ‘vriendelijk’ contact tussen hond en dier kan rampzalig zijn, vertelt de boswachter. ‘Wanneer een reekalfje de geur van een hond meedraagt, zal het door de moeder verstoten worden.’ Het excuus van een hondenbezitter ‘hij doet niks’ gaat dan ook nooit op. Ik hoop dat de boswachter zijn pas versnelt en zijn verhaal verderop herhaalt.

Ik denk aan vroeger, aan de fietstocht naar de lagere school en weer terug naar huis, langs al die boerderijen, altijd op mijn hoede voor loslopende honden. Te vaak hing er eentje aan mijn broekspijp. De eenden zijn nergens meer te bekennen. De hond en zijn baas trouwens ook niet meer. Ik veeg de achtergebleven kwijl van mijn jas en loop het bos uit.
 
 
---
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
02-07-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  07.06.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi geschreven! En ben het helemaal met je eens!
  Show more
  1 van de 2 lezers vond deze review nuttig
  06.06.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Duidelijke column en ik ben het ook nog met de inhoud eens.😁
  Show more
  0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 1586
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Sharmila Stoop-Veerman: Een buik vol

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.