Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Ook honden zijn te gast in de natuur

Publicatie: | Monique Cunnen
Mijn boswandeling zit er bijna op als uit het niets een herdershond een groep eenden doet opstuiven en vervolgens enthousiast tegen mij opspringt. Ik onderdruk een oude angstvlaag. De hondenbaas loopt me een minuut later lachend voorbij, alsof hij wil zeggen: ‘Prachtig toch, die uitgelatenheid.’ Maar er is weinig prachtigs aan. Ongewild verstoren honden de natuur vele malen erger dan je zou denken. Alleen door een hond aan te lijnen, laat je jouw respect voor de natuur zien.

Het bordje Honden aan de lijn van Staatsbosbeheer is als een roepende in de woestijn. Ik herinner me een artikel over loslopende honden die vele reekalfjes per jaar pakken en achter damherten en hazen aangaan. Eenden werden niet genoemd, maar ik verwacht dat ze dezelfde paniek voelen. De boswachter, die ik na het voorval tref, zegt dat vluchtende dieren soms niet meer terugkeren naar hun nest en dat hij een hert heeft gevonden dat tegen een hek is geknald.

Ik snap de uitgelatenheid van zo’n hond. Eindelijk schijnt de zon en heeft de baas weer eens zin in een lange wandeling. Dat binnen zitten is voor niemand fijn. Een hond ziet, hoort en ruikt van alles in het bos. Een roofdier in luilekkerland. Dat het zijn instinct is om overal achteraan gaan, kan ik hem niet kwalijk nemen. De natuur lokt.
 
Bescherming

Maar ook wandelaars zonder hond ontspannen graag. Niet iedereen raakt in extase van enthousiaste honden die tegen je opspringen. Iets wat voor een hondenbaas blijkbaar onbegrijpelijk is, want zelden worden honden snel aangelijnd of volgt er een excuus. Voor zo ver ik weet, zijn de regels niet gemaakt om hondenbazen dwars te zitten. Laat ik uitgaan van onwetendheid bij hondeneigenaren en niet van opzet. Soms vergeten we dat we te gast zijn in de natuur, en dat iedereen beschermd wil worden, mens en dier.

Zelfs een ‘vriendelijk’ contact tussen hond en dier kan rampzalig zijn, vertelt de boswachter. ‘Wanneer een reekalfje de geur van een hond meedraagt, zal het door de moeder verstoten worden.’ Het excuus van een hondenbezitter ‘hij doet niks’ gaat dan ook nooit op. Ik hoop dat de boswachter zijn pas versnelt en zijn verhaal verderop herhaalt.

Ik denk aan vroeger, aan de fietstocht naar de lagere school en weer terug naar huis, langs al die boerderijen, altijd op mijn hoede voor loslopende honden. Te vaak hing er eentje aan mijn broekspijp. De eenden zijn nergens meer te bekennen. De hond en zijn baas trouwens ook niet meer. Ik veeg de achtergebleven kwijl van mijn jas en loop het bos uit.
 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
07.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi geschreven! En ben het helemaal met je eens!
Show more
1 van de 2 lezers vond deze review nuttig
06.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Duidelijke column en ik ben het ook nog met de inhoud eens.😁
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.