Skip to main content
Han Maas

Oranje handtekening

© Han Maas op 23.07.2022.

Twee dagen warmer dan normaal en dan is code oranje, zelfs rood, normaal. Net zoals een storm in een glas water zo normaal is geworden om daaraan een code te hangen. Abnormaal is het om in de zee op een dolfijn te klimmen. Zou die vrouw dat ook met een graadje of 25 hebben gedaan of bestaat er weersonafhankelijke gekte? Zoals op de asociale media, waar mensen menen doodsbedreigingen tegen de dolfijnenklimster te moeten uiten. Ze is zelf naar de politie gegaan en wordt beschuldigd van dierenmishandeling. Toch wel vreemd, ik kan me herinneren dat Anky van Grunsven een gouden medaille kreeg toen ze op de rug van een paard klom en het arme dier allerlei rare pasjes liet doen. Ook worden er reizen georganiseerd naar verre landen waar je met dolfijnen kunt zwemmen: ‘Vinden die dieren hartstikke leuk. Weer eens wat anders dan kunstjes doen in het Dolfinarium. Gaat de mensen ook vervelen.’ En varkens vinden het niet leuk om op weg naar het slachthuis alvast boven het gloeiendhete asfalt met gebroken poten gegrild te worden.

Als je Frank Masmeijer vrijlaat, wie zijn de politie en het Openbaar Ministerie dan om de dolfijnenklimster nog langer vast te houden? Frank had wel een handtekening nodig, want het is niet zo dat de minister door weer en wind daar alleen voor verantwoordelijk is. Dus was het code Oranje: Willem-Alexander zette zijn handtekening en verleende gratie. Een beetje witjes, maar Frank ziet er goed uit. Het ligt dan ook niet aan hem dat hij wegens ziekte wordt vrijgelaten. Nee, het heeft iets met zijn familie te maken. Hij schept natuurlijk een precedent, want wie moet er voor de familie van Holleeder zorgen nu hij zijn familie niet meer kan onderhouden? De opbrengst van het boek van zijn zus zal toch ook minder worden. Maar of Willem gratie verleent aan Willem…? Moord is toch net even wat anders dan voor je plezier dieren afknallen. Daar heb je een opleiding voor. En het goede voorbeeld van boef Bernhard – hoe kun je gratie krijgen als je nooit bent opgepakt? Joop den Uyl had daarvoor getekend.

Over Amalia gesproken. Ze was dolblij een kamer te hebben gevonden met haar nichtje, de influencer Eloise van Oranje. Maar er schijnt stront aan de Oranje knikker te zijn. Wie weet heeft ze wel connecties met de juicy Yvonne Coldeweijer. Voordat je het weet heeft Amalia het met Frank Masmeijer gedaan. Dus zet papa weer eens een handtekening: onder een huurcontract van een grachtenpand, met een eigen parkeerplaats voor de deur. Het optrekje schijnt niet van de pandjesprins te zijn – dat lijkt me toch onmogelijk.

In de Griekse wateren zwemt geen dolfijn. Máxima zwemt er met een badmuts op rond. Ze heeft code rood afgegeven: weinig kans voor Alex om erop te klimmen, daar heeft hij een handtekening voor nodig.

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
02-08-2024

Hits

890 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  01.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goeie column Han!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  24.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Jammer dat (te) weinig mensen deze column lezen, Han. Of verschijnt ie ook nog in de Metro?
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 24.07.22
   Dank je wel, Ewald. Ja, dat vind ik ook jammer. Maar je weet hoe het gaat, ook op 'onze andere site'.
   Metro is niet zo populair als eerst, je kunt niet eens meer reageren. Misschien plaats ik 'm daar nog wel.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.