Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Over quotes en zo

Hoewel ik eerlijk gezegd geheel niet begrijp wat de rubriek ‘Quote’ op een schrijfsite doet, kijk ik er toch van tijd tot tijd op en steeds weer verbaast het mij dat ik er nooit een quote tegenkom. Wel veel zelfbedachte oneliners, waarbij ik bij de meeste – met alle respect – acuut een teiltje nodig heb. Plaatst u deze oneliners op Facebook of op Instagram, desnoods laat u ze op een tegeltje drukken, maar zet u ze alstublieft niet op een schrijfsite. Een goed advies: hang deze tegeltjes alleen op in uw eigen keuken, maar doe ze niet cadeau aan mensen die u waardeert en u lief zijn.
Verder zie ik af en toe een twee- of drieregelig rijmpje, doorgaans van een allerbelabberdst niveau, en godbetert, zelfs Nederlandse spreekwoorden en gezegdes.
Weet dan werkelijk niemand wat een quote is? Een quote is het aanhalen van woorden die door iemand (anders) zijn gezegd. Gezegd dus en niet geschreven. Geschreven woorden aanhalen noemen we een citaat.
Zowel bij een quote als bij een citaat is het gebruikelijk, en wel zo netjes, om de persoon te vermelden.

Enkele voorbeelden van quotes:

Ieder voordeel heb (sic) z’n nadeel. – Johan Cruijff.
Je gaat het pas zien als je het doorhebt. – Johan Cruijff
Voor straks lekker slapen en (morgen) gezond weer op. – Sonja Barend
De Nederlandse identiteit bestaat niet. – Koningin Máxima
Laat de kinderen tot mij komen. – Jezus van Nazareth

Voor de Vlaamse lezers:

Johan Cruijff (1947 – 2016) was een Nederlandse wijsgeer, filosoof en geleerde die óveral verstand van had en zowel leek als specialist, gevraagd en ongevraagd, van advies diende. Verder wordt gezegd dat Cruijff ook heel aardig tegen een bal kon schoppen.
Sonja Barend (1940) was een Nederlandse televisiepresentatrice die wel als de ‘Moeder van de Nederlandse talkshow’ wordt gezien (een talkshow wordt in goed Nederlands ook wel een praatprogramma genoemd).
Koningin Máxima (1971) is de echtgenote van de Nederlandse Koning Willem-Alexander van Oranje. Zij is de dochter van een Argentijnse oorlogsmisdadiger en was ten tijde van haar ‘identiteit’-uitspraak nog prinses.
Jezus van Nazareth (0 – 33) was een Palestijns illusionist die de mensen verbaasde door over water te lopen. Ooit zou hij met twee broden en twee vissen een hele menigte hebben gevoed. Volgens sommigen was hij de zoon van God.

Nogmaals, wat een rubriek als Quote doet op een schrijfsite begrijp ik werkelijk niets van. Als de redactie zichzelf serieus neemt, stopt zij per ommegaande met dit onderdeel. Op z’n minst zou zij alle zelfbedachte oneliners, rijmpjes en gezegden kunnen verwijderen.
Natuurlijk besef ik sommige mensen tegen de schenen te hebben geschopt – zelfs zónder dat ik ze een wijshedentegeltje cadeau heb gedaan – maar wie columns schrijft, doet dit doorgaans niet om vrienden te maken. Een columnist heeft en geeft zijn persoonlijke mening en uit zo nodig kritiek.
Voor straks (toch) lekker slapen en (morgen) gezond weer op.
© Ewald Hagedorn op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
11.11.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed geschreven en volledig met je eens.
Inmiddels is je wens vervuld en is het quoteprobleem van de schrijverspuntbaan.
Ik had er anders nog eentje willen aan toevoegen: 'Een columnist heeft en geeft zijn persoonlijke mening' (Ewald Hagedorn).
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Helder en met humor de quote hier en in het algemeen beschreven. Ben het wel met je eens. Ze lezen lekker snel weg, maar het kan mij zelden boeien. Wie weet gaat het niveau van de quote door jouw column omhoog.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Nee, nee, nee, Ewald. De opmerking over die kinderen is veeleer een citáát volgens jouw eigen definitie: Jezus sprak immers geen Nederlands en bovendien zijn de aangehaalde woorden ontleend aan de geschreven Bijbel. Alleen zijn biograaf (Lucas 18:16) had het een quote mogen noemen. Over citaten gesproken: In Johannes 6:9-11 is geen sprake van twee broden, maar van vijf. [Dat ik in 1973 een weekje theologiecollege gelopen heb, heeft nu dan eindelijk toch zijn vruchten afgeworpen.] Voor het overige ben ik het roerend met je eens.
PS
O ja, heet onze Willem-Alexander niet doodgewoon Von Amsberg?
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Janneke De Leeuw van Weenen 27.09.20
  Het verhaal van de broden komt meerdere keren voor in de Bijbel, soms met 2, soms met 5 broden. Daarom is er een uitleg dat dit wonder twee maal plaats zou hebben gevonden.
 • Ewald Hagedorn 27.09.20
  Dank voor je interessante feedback, Hans. Of je een quote mag vertalen? Het lijkt me wel. Wie spreekt er hier Armeens of Russisch of Chinees om maar een paar talen te noemen.
  Zoals ik het heb onthouden van de godsdienstlessen op de lagere school )1966 - 1972) ging het om twee broden, maar ook met vijf blijft het natuurlijk een knap staaltje.
  Willem, die thuis Alex wordt genoemd heet voluit Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.
  • Ingrid Karstenx 30.09.20
   @HansVillerius Jij bent een mooie man
  • Ewald Hagedorn 28.09.20
   @HansVillerius Beste Hans, uw punt heeft u gisteren al gemaakt, onnodig deze nogmaals te willen maken. Het stukje van Johan Cruijff tot en met Jezus van Nazareth is schertsend van toon. Een schrijfstijl die u kennelijk vreemd is. Scherts moet zeker niet serieus genomen worden. Je kunt net zo goed betogen dat Johan Cruijff helemaal geen wijsgeer, filosoof en geleerde was. Als ik een serieus en historisch correct stukje wil schrijven, check ik eerst de feiten.
   U schrijft: 'ik laat het hier voorlopig bij.' Daarmee lijkt u een slag om de arm te willen houden.
  • W.J. (Hans) Villerius 28.09.20
   Al dit gemier over brood raakt de kern van je betoog niet. Maar ik ben nou eenmaal een schoolfrik. Had je 'een paar broden' geschreven, dan had ik me niet druk gemaakt, maar van twee is in onze enige bron geen sprake. Elders wel van zeven. Daar is echter de tekst weer vrij vaag over het aantal vissen. Het heeft mogelijk met getallenmystiek te maken. Over getallen gesproken: Het jaar 0 bestaat alleen als zegswijze en komt niet voor in de serieuzere geschiedenisboekjes. Over het jaar van Maria's bevalling bestaat trouwens veel onduidelijkheid. Bepaalde omstandigheden, die door de evangelisten genoemd worden, sluiten elkaar uit. Ik laat het hier voorlopig bij.
27.09.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Hoewel je er de Quote 500 niet door zult bereiken, een prima column!
Dit loopt niet helemaal lekker: ...kijk ik er toch van tijd tot tijd en steeds weer verbaast het mij... Maar ja, 'Je begrijpt het pas als je het ziet.' (Johan Cruijff)
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig