Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Overtuigingen en bekeren
Inzendingen: 649
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Overtuigingen en bekeren
© Claudia Pirot op .
Aantal hits: 95
Disclaimer: geschreven in een vlaag van intense irritatie.
 

Een overtuiging, iedereen heeft er wel één. Zo is mijn tante er van overtuigd dat God bestaat en ben ik er van overtuigd dat alleen psychopaten echt gelukkig worden van pure chocola met 95% cacao. Maar de overtuiging wordt eigenlijk pas vervelend als je er andere mensen mee lastig valt. Jammer genoeg gebeurt dit al snel, want zodra je ergens van overtuigd bent, kun je eigenlijk niet bevatten waarom  niet iedereen zo denkt.

Daaruit vloeit dan weer het bekeren. Zij bekeert jou tot het christendom, anders ga je naar de hel. Hij bekeert jou tot het veganisme, anders ga je ook naar de hel. Ik bekeer jou tot melkchocolade liefhebber, anders ga je zeker naar de hel.

De hel. Weet je wat de hel is? Praten met een overtuiging. Want je praat niet langer met een persoon. Je praat met een overtuigde, een bekeerling, iemand die het beter weet dan jij. En één ding hebben ze gemeen, ze zijn allemaal zo schijnheilig als de pest. Weet je welke mensen het hardst bekeren? Degene die zo onzeker zijn als een gewond vogeltje en het hellevuur met hun tenen al kunnen voelen. Ze voelen zich zo goed als ze bezig zijn met bekeren, tot ze van hun overtuiging afvallen en je ze moet troosten met een welgemeend ‘ik begrijp het helemaal’.

Nee, je hebt weer eens gefaald en je hebt ons er weer eens mee lastig gevallen. En hoe ga je dit nu verantwoorden? Heel simpel: niet. En dat hoeft ook niet. Naar mij ben je geen verantwoording schuldig, maar houd je overtuiging dan voortaan ook lekker voor jezelf.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Overtuigingen en bekeren"

Geschreven door Claudia Pirot . Geplaatst in Column.
24.10.20
Feedback:
Blij dat iemand een keer zegt dat die pure 95% chocola eigenlijk niet te vreten is. Als God zou bestaan had ie het afgeschaft...;) Kortom, een kreet naar m'n hart !
Grammatica & Spelling:
Voldoende
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !