Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Phlippen & Baarsma - rondjes draaien

Sandra Phlippen was zondag de Zomergast van presentatrice Janine Abbring. Phlippen is hoofdeconoom bij ABN Amro. Ze studeerde daarnaast sociologie. ‘Er kleven ook nadelen aan het kapitalisme.’ Ja, daar hoef je niet elitair voor te zijn om dat te weten. Ze verbaast zich erover dat er iedere maand zoveel geld op haar loonstrookje staat. Bovendien kan ze elke 5 jaar een half jaar verlof opnemen bij de bank. ‘Maar dat geldt ook voor de koffiejuffrouw.’

Zoals gebruikelijk bij Zomergasten kiest de gast fragmenten van films of documentaires, bij voorkeur minder bekend bij Jan Publiek. Deze keer onder meer een fragment uit The Square, een Deense film. Tijdens een galadiner speelt een man een aap die gasten lastigvalt. Niemand grijpt in totdat een vrouw aan haar haren wordt weggesleurd door de aap. De gasten, de culturele elite, kijken toe wat de aap, de boze burger, doet. Dat is de metafoor volgens Phlippen.

Een enge film? Valt wel mee vergeleken met het lugubere spelletje dat Phlippen met haar zusje speelde: geblinddoekt in een draaistoel gaan zitten en als die tot stilstand komt, ligt haar onafscheidelijke zusje zogenaamd, mogelijk dood op de grond… Het gaat om het gevoel. Ja, ja, geen wonder dat je dan later bij een ijskoude bank terechtkomt die kantoor na kantoor sluit omdat mensen steeds meer zaken online doen: oorzaak en gevolg, gevolg en oorzaak? Culturele, bancaire elite en de aap ofwel de boze (oudere) burger.

Janine Abbring is nooit kritisch. Maar je kunt  wel een simpele vraag stellen: wat doet een hoofdeconoom eigenlijk? Komt ze ’s morgens op kantoor, gaat ze in haar bureaustoel zitten, draait ze rondjes (uitkijken dat haar lange blauwe jurk niet tussen de wielen komt) en kijkt ze dan tot stilstand gekomen op haar loonstrook hoeveel al die rondjes haar hebben opgeleverd? – of kan dat economischer: als ze een uur later komt en een uur eerder  weggaat, dan blijft die loonstrook toch hetzelfde? Minder rondjes draaien kan ook: economie is een kwestie van keuzes maken.

Als je er een ouderwets carbonpapiertje tussen legt, zijn alle economen dan hetzelfde? Nou, sommige spannen de kroon. Barbara Baarsma is directeur van Rabo Carbon Bank. Heeft iets te maken met het planten van bomen in Afrika om zo CO2-credits aan de man te brengen, dat wil zeggen vervuilende bedrijven en industrieën. Te vergelijken met de missionarissen van vroeger. Die goede christenen brachten het evangelie. Of met de middeleeuwen, toen je je zonden kon afkopen met zogenaamde aflaten.

Na door Sywert van Lienden te zijn ‘misleid’ tijdens de coronatijd, waarin Baarsma verwijst naar de economie en groepsimmuniteit door quarantaine van kwetsbaren (duurzaam dure AOW’ers) voor te stellen, laat ze weer eens van zich horen.

Wat je in Afrika voor bedrijven doet, kun je ook voor particulieren in Nederland. Baarsma pleit ervoor om CO2-uitstootrechten aan elk gezin te geven. Kom je tekort, dan koop je rechten bij. Dat kan in een niet-aflatende stroom, als je maar geld genoeg hebt. Anders moet je lenen…

‘Ach, buurvrouw Baarsma, kan ik een kopje CO2-uitstootrechten van u lenen?’

‘Alweer?’

‘We hebben sinds de kerst weer eens gedoucht, ziet u. En die vliegvakantie… daar vervlogen onze rechten.’

‘Wees blij dat u vakantie had.’

‘Ons vliegtuig was al vertrokken toen we eindelijk onze bagage kwijt waren – zijn we nog steeds.’

‘Heeft u spaargeld?’

‘Verdampt, u geeft geen rente en dat met de inflatie… Een lening is te duur, door uw woekerrente. En mijn titanium heupen zult u niet als onderpand accepteren. Duur hoor, daar heb ik die zorgverzekeraar mooi een poot mee uitgedraaid! Weet u trouwens al wat u in de toekomst gaat doen met uw recht op AOW, die u na uw salaris, bonussen en met uw pensioen toch niet nodig heeft?’

Baarsma is ook hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam: daar valt heel wat aan uitstootrechten te verkopen als het gaat om gore uitstoot uit de monden van sommigen van haar studenten, ook wel corpsballen genoemd. 

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
06.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
ja een m ooi verslag van wat je hebt gedaan ik bedoel dat doe je goed! Ik hou ook van jou en ik heb de gay pride een beetje gekeken en ik hou van je mooie verhalen, drie sterren
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
06.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Weer een met plezier en herkenning gelezen column. Goed beschreven Han.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
06.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goede column, Han. Ik heb ZG afgelopen zondag ook gezien en me erover verbaasd dat kritische vragen uitbleven. Het schijnt zelfs dat Phlippen vooraf heeft aangegeven welke vragen er niet mochten worden gesteld. Jammer dat de VPRO daarmee akkoord gaat. Wel werd er veel over en weer gegiecheld, alsof we naar twee pubermeisjes keken. Wat mij betreft een tenenkrommende uitzending. Hopelijk wordt dat morgen met Derk Sauer goedgemaakt.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 06.08.22
  Dank je wel, Ewald. Het staat of valt met de gast, maar Abbring vind ik niet echt sterk. Ik ben ook benieuwd naar Sauer.
  Wat anders: ik zie op mijn persoonlijke pagina niet meer wie er is ingelogd, laatste inzendingen en recensies. Heb jij dat ook, of is dat veranderd?
  • Ewald Hagedorn 06.08.22
   @han maas Graag gedaan, Han.
  • Han Maas 06.08.22
   @Ewald Ik gebruik ook een laptop. Na twee keer inloggen werkt het weer. Dank je.
  • Ewald Hagedorn 06.08.22
   Han, bij mij werkt het prima. Soms kan het uitmaken of je op de laptop werkt, of op je telefoon. Ik werk dus op de laptop. Eerst inloggen, dan boven in het menu naar 'persoonlijk' gaan, niet aanklikken, maar daaronder verschijnt dan 'dashbord' en dat klik je wel aan. Daarna moet je onderaan de pagina kunnen zien wie er zijn ingelogd.