Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

367 Hits

Publicatie op:
Pijn

Behalve emotionele pijn is er ook de lichamelijke pijn. Lichamelijke pijn gaat vaak over in, of uiteindelijk gepaard met, emotionele pijn. 

Het sluipt binnen en voor je het goed en wel beseft zit je weken, maanden vast in je eigen pijn.
Eerst negeer je het, duw je het weg. Een pijntje, wie heeft er al eens geen last van. Ikzelf geloof sterk in het verzachten van pijn door relaxatie. Ze zeggen dat de meeste zaken tussen je oren zitten. Daar was ik in het begin ook van overtuigd. Maar hardnekkige pijn maakt dat je op de duur niet meer kan relaxeren. Slapen ging niet meer, zelfs een goede houding vinden om te rusten was moeilijk. 

Jezelf rechthouden met pijnstillers was nog de enige optie. Maar zelfs dat is na een tijd niet meer voldoende.
Het heeft effect op je leven. Niet meer kunnen werken. Je sociaal leven dat wegvalt. Fietsen lukt niet meer. Zelfs wandelen wordt een opgave.
Tot er geen andere optie meer is dan de pijnkliniek. Het is geen leuk uitstapje. Ze gaan met een heel fijne naald en onder radiologie tussen de wervels en zenuwbanen, en spuiten daar rechtstreeks de medicatie in. Maar desalniettemin weten verpleegkundigen en de arts perfect hoe ze met pijnpatiënten moeten omgaan. Met heel veel begrip en empathie en kennis van zaken.
Pijn is niet zichtbaar voor de anderen. Dat maakt het moeilijk. Er zijn zoveel mensen die er last van hebben. De arts verloopt van de ene operatiekamer naar de andere, om geen tijd te verliezen. Ik kon gelukkig geholpen worden.
Maar mensen met chronische pijnen en de daardoor grote beperkingen in hun dagelijkse leven zijn niet te onderschatten. Ik denk dan vooral aan mensen die eigenlijk niet meer kunnen geholpen worden, die ermee moeten" leren leven". Ze verdienen erkenning en begrip voor hun situatie, want in feite is het geen leven. Ik denk dat die groep dikwijls vergeten word.
Misschien een idee voor een volgende warmste week.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Pijn"

17.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen
  • Schrijfkwaliteit
    3/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig