Han Maas

Qatar, farizeeërs en excuses

© Han Maas op 05.11.2022.

‘Geouwehoer!’ Een stel voetbalsupporters uit onze residentiestad loopt weg bij Jinek. Ze krijgen hun verbale zin niet en uiten dat in plat Haagse zinnen. Ik moet denken aan ‘de alleenstaande vandaal’ (Kees van Kooten). De enige die blijft zitten is ‘Harry de Tietenman’ (kon een typetje van Wim de Bie zijn). Hij behoort tot een groep van 50 Nederlandse voetbalsupporters die door Qatar zijn geronseld om het WK bij te wonen. Alles wordt betaald op voorwaarde dat ze aanwezig zijn bij de opening van het WK. Verder moeten ze hun Haagse muil houden, behalve als ze negatieve geluiden richting het foute regime horen. Als Haagse farizeeërs moeten ze dat melden. Over hun alcoholhoudende Heinekenblikjes wordt een sticker geplakt: ‘0.0’. De kratjes staan al koud klaar in de appartementen van de inmiddels gedeporteerde achtergebleven bouwvakkers. En Harry mag gerust zijn tieten laten zien. Zeg niet dat de homofobe emir geen gevoel voor humor heeft.

Over farizeeërs gesproken. Meestal is het andersom, maar nu wordt Willem-Alexander in verlegenheid gebracht door het regeringsbesluit om tóch naar Qatar af te reizen. Vanwege belangen, iets met gas of zo. Alex stamelt dat het besluit bij de regering ligt en dat er in de Tweede Kamer over wordt gesproken. Hij trekt natuurlijk nooit aan zijn eigen touwtjes. Het siert hem enigszins dat hij het ook over ‘eigen gevoelens’ heeft. Het pilsje met Poetin komt eveneens ter sprake, maar dat was in een tijd toen er nog niets met Rusland aan de hand was. Ja, ja… zouden ze op de Krim ook geproost hebben?

Sportjournalist Thijs Zonneveld veroordeelt het gedrag van de supporters, maar gaat wel voor de tv naar de wedstrijden kijken. Het is zijn werk, hij moet erover schrijven. NOS-sportverslaggever Jeroen Stekelenburg is van mening dat wij, het Westen, niet begrijpen hoe Qatar denkt. Dat is zeker onbegrijpelijk, Jeroen. Blijf daarom maar thuis. Dat wil Alex ook. Lekker met een pilsje naar het schaatsen kijken. Dat hoort in dit jaargetijde. Oranjegekte genoeg in de verkoelende schaatshal. Ikzelf zit dan met één been in mijn thermo schaatspak en met één oog kijk ik naar de tv. Gordijnen dicht, want ook je buurman kan een farizeeër zijn.

Mark Rutte zei een tijd geleden dat hij geen excuses gaat aanbieden voor iets wat hij niet op zijn geweten heeft. Maar nu gaat Nederland toch excuses maken voor het slavernijverleden. Kosten, want daar gaat het vooral om: 200 miljoen voor een bewustwordingsproces(?) en 20 miljoen voor een museum. Ik wist niet dat Nederland zó hoog in de Quote 500 staat. Die hielden trouwens nog een feestje. Je moet een beetje afleiding zoeken in deze moeilijke tijd van inflatie. Een piekharige vrouw weet niet wat ze met de energiecompensatie moet doen. Ze geeft het maar aan haar kinderen. Vreemd dat die geld bulkende uitbuiktypes niet weten dat de door hen gedragen kleding ook in hun maat verkrijgbaar is.

Waar en/of bij wie komt die 200 miljoen terecht? Voor de mensen die onder vreselijke omstandigheden op plantages werkten, komt het te laat, deze aflaat. Hebben die voorvaders nog bekende, levende nazaten?

Alex zit misschien zelf achter de stuurknuppel van het regeringsvliegtuig. Zonder Máxima, want zij gaat beslist niet naar een land met een fout regime. Zij kiest liever voor een familiebezoek in Argentinië – vliegen boven zee kun je rustig doen daar, tenzij je watervrees hebt. Ik weet niet hoe de vliegroute naar Qatar is, maar als het kan, vlieg dan even met Rutte of wie dan ook van de regering, over Bremen. U weet wel majesteit, het land van uw voorvaders. Mijn vader (geen vóórvader dus) was daar dwangarbeider – Lager Weserlust. Hij heeft het nauwelijks overleefd. De door de NS ‘gesponsorde’ trein bracht hem daar. Zo jammer dat nu net niet díé trein, avant la lettre, uit de dienstregeling was gehaald. Ik ben zijn levende nazaat en erfgenaam; een excuus is nooit aangeboden. Sterker nog, dwangarbeiders – niet te verwarren met gastarbeiders – werden als collaborateurs bestempeld. Nee, ik hoef geen geld. Ik kom al zó veel miljoenen tekort dat ik een miljoen niet mis. Maar, meneer Rutte, maak met de nieuwe Pensioenwet geen potje van mijn door hard werken opgebouwd pensioen. Vergok het niet in de residentiestad: ‘Bad Bet City’.   

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  26.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Een interessante column.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 271
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cas Raaijmakers: De recensent

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.