Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

356 Hits

Publicatie op:
Reisgevoel

Al langer bekruipt mij een onbehaaglijk gevoel. Steeds vaker liggen onze vakantiebestemmingen ver weg, alleen per vliegtuig te bereiken. Voor het werk van mijn Lief zijn tripjes naar het buitenland erg gewoon. Mijn kinderen vliegen voor een lang weekend naar grote steden in Europa. Mijn dromen gaan over een treinreis naar Italië of door Zweden. Mijn ultieme wens is het om ooit vervoerd te worden door de Trans Siberië Express. Dwars door China reizen vind ik ook goed.

Met de trein kan ik de verandering van het landschap bijhouden, zie ik de platte grond veranderen in heuvelachtig terrein om later omgetoverd te worden tot besneeuwde bergtoppen. Al die tijd kan ik er naar kijken, een boekje lezen, of een dutje doen. Het summum van zo’n reis is hoe de coupé wordt omgebouwd tot een mini-slaapzaaltje. Ineens staat er een steward in de deuropening om lakens uit te delen. Wie weet werkt het inmiddels niet meer zo na dertig jaar, maar ik herinner het me nog levendig. Op de cadans van de treinwielen op het spoor slaap ik heerlijk in. In een vaag bewustzijn hoor ik mensen midden in de nacht ergens uitstappen, en komen er nieuwe kamergenoten bij. Een absoluut hoogtepunt is het wanneer de trein in zijn geheel een veerpont oprijdt, en ons zo overzet naar een ander land.

Tijden veranderen. Jarenlang hebben we met onze kleintjes genoten van de Waddeneilanden. Maar kleintjes worden groot en krijgen een eigen mening. Waar iedereen heen gaat, is maatgevend geworden. En dan blijken België, Luxemburg en Frankrijk echt te suffe vakantieplekken. En zo klommen we steeds vaker de vliegtuigtrap op, om naar een paar uur in een hele andere werkelijkheid te landen.

Leuke vakanties, zeker, maar ik begin steeds meer last te krijgen van mijn ecologische voetafdrukken. En dus probeer ik het maar weer eens. Baskenland is vast erg interessant, heeft zee én mooie steden, maar zouden we niet weer eens simpel doen. Wat te denken van Vlieland, bijvoorbeeld? Tot mijn verrassing zijn de kinderen er tevreden mee. Ze willen best hun jeugdherinneringen gaan ophalen. En zij gaan toch ook nog hun eigen vakanties ergens ver weg vieren.

En dan komt Corona langs, en blijkt nog wel een tijdje logeren hier. Allerlei plannen moeten worden aangepast: de grote reis van drie maanden wordt Dochter door haar neus geboord, Zoon kan alsnog niet beginnen met zijn buitenlandstage in Scandinavië. En Lief gaat mokkend niet naar Letland, Engeland en Zuid-Afrika. De bijeenkomsten worden nu via beelden doorgebeld. Ik heb met hen te doen, maar voel me ook bevrijd van dat knagende schuldgevoel.

Vlieland blijkt de perfectie keus voor dit jaar: er is geen negatief reisadvies of een voucher voor een volgende keer. Hooguit varen er wat minder veerboten. Vooraf maken we een binnenlandse treinreis. De mondkapjes nemen we voor lief. Op het eiland zelf is een afstand van anderhalve meter gemakkelijk te behalen.

En volgend jaar? Ik lees dat de treinen naar Siberië zwaar vervuilende dieseltreinen zijn. Ik laat het maar even los allemaal. Voorlopig droom ik op een weids strand. Boven mij zie ik de blauwe lucht: leeg en streeploos. Ik adem mijn onbehagen uit.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Reisgevoel"