Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

131 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Rottend hart
 
Een crisis, ongeacht of dit door oorlog, een pandemie of ramp veroorzaakt wordt, haalt helaas vaak het slechtste bij mensen naar boven. Slechtheid die je van grote afstand al ruikt, het stinkt, het riekt naar een rottend hart.
Geldbejag, zelfverheerlijking, egoïsme, verraad, haat, zelfverrijking, afgunst en nog vele andere negatieve zaken komen naar boven ploppen.
Nog meer dan in tijden zonder crisis.
De slechtheid die bij velen onder de huid al sluimerend aanwezig is, ontsnapt en de mens laat zijn ware gezicht zien. Dat gedrag zie je echt niet alleen tijdens een bijv. een Wereldoorlog waar buren elkaar een loer draaien, mensen verraden worden voor een geldbedrag en waar zelfverrijking en macht lust over andermans rug en leven plaatsvindt. Judas kreeg 30 zilveren penningen. Er zit een Judas in ons allemaal.
 
De huidige coronacrisis is daar weer een goed voorbeeld van. Zogenaamde goedbedoelde acties en initiatieven blijken puur de jacht op geld te zijn geweest. Iedereen een rad voor ogen draaien onder het mom van een sociaal maatschappelijk ingesteld bedrijf is de perfecte dekmantel om vele miljoenen naar binnen te harken. 30 Miljoen euro’s zijn de huidige 30 zilverstukken. Natuurlijk worden door mooie woorden en zinnen, daar diverse draaiingen aangegeven, maar de smerigheid zit er gewoon diep in. De vuilheid zit in de kern, in het hart.
Ook het wegzetten van mensen die niet bij jouw groep horen is zo’n specifieke bezigheid. Crisissen hebben vaak als gevolg dat mensen het groepsdenken ultiem perfectioneren. Ik en jij. Wij en zij. Voor en tegenstanders. Gevaccineerden en ongevaccineerden. Zwart en wit. Kuddedier en wappies. Jood en Palestijn. Het indelen in groepen is eigenlijk het indelen in kampen. Een hek eromheen en flink wijzen, schelden op die ander en hen van alles de schuld geven. Makkelijk en blijkbaar werkt dat voor velen. Als of het de oplossing van een crisis dichterbij brengt.
Voor herhalingen van deze geschiedenissen hoef je echt niet 75, 150 of 2000 jaar terug te gaan. Let maar eens op, het gebeurt gewoon nu om ons heen. De crisis door Corona legt dat heel scherp bloot. De mens laat zijn ware aard zien.
 
Afgelopen dagen kwam er op Twitter een hele mooie leidraad langs. Gewoon een tegeltjeswijsheid waar iemand me op wees. Een wijsheid voor het leven. Een levenswijsheid.
“Mensen zijn om van te houden
dingen om te gebruiken.
Het gaat mis als we dingen liefhebben
en mensen gebruiken."
 
En lees voor dingen dan ook zaken als zelfverheerlijking, macht, geld, aanzien, positie, etc.
 
Dit is een prima meetlat om al je activiteiten en handelingen naast neer te leggen. Het gaat om je ware intenties. De mens kun je voor de gek houden, maar er is ook altijd nog iemand die recht in je hart kijkt, je hart beziet. En als jouw morele kompas zou werken, bezie je eigen hart en blijf verre van dit soort gedrag.
Juist in tijden van crisis. Want nu is het zo hard nodig om liefde te strooien. En liefde kan zich in vele vormen uiten. In aandacht, in oog voor elkaar, in een luisterend oor, in goed doen met je overvloed en rijkdom, in de ander steunen, in de ander helpen op vele manieren.
 
En een helpend hart…dat stinkt niet, een helpend hart bloeit en heeft de geur van liefde en compassie.
En laat die geur nu vele malen sterker zijn dan de geur van geld, zelfverheerlijking en een rottend hart.
 
Welke geur hangt er om jou heen?
 
GaafWoord

Auteur: Ik ontvang graag feedback

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Rottend hart"

© Peter de Borst
30.05.21
Feedback:
Op zich goed geschreven, al meen ik dat er ook een goedheid is die bij velen (iedereen zelfs denk ik) onder de huid al sluimerend aanwezig is en die het ook een waar gezicht van de mens laat zien. Niemand is goed of slecht. We hebben het allebei in ons. Soms neigen we naar het gedrag van die Judas en dan weer zijn we een hulpvaardige engel.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
29.05.21
Feedback:
Sorry Peter, hij had van mij wat concreter gemogen. Ik mis voorbeelden van wat jij onder een rottend hart verstaat. Jouw eigen standpunt, begrijp je? Het blijft voor mij een beetje een generalisatie. Als jij vindt dat er een Judas in ons allen schuilt dan is een voorbeeld van een 'gevallen Engel' wel op zijn plaats bijvoorbeeld.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.05.21
Feedback:
Ik word hier een tikkeltje depressief van: 'de mens laat zijn ware aard zien'. Zo erg zijn de meeste mensen niet hoor! Maar goed geschreven en een heel mooi einde.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel