Voor schrijvers, door schrijvers
552 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

340 Hits

Publicatie op:
Schaap
Daar zit ie. Toen ik hem ontmoette was hij midden dertig en ikzelf twintig. Hij was mijn eerste vriend, dus vergelijkingsmateriaal had ik niet. Alles wat hij zei, wat hij deed, was in mijn ogen goed, zijn wil was wet. 
 
Al was hij destijds dertig en nu dan vijftig, hij feestte vanaf het begin alsof ie achttien was. Soms met vrienden, soms alleen, maar altijd met alcohol, sigaretten en drugs.
"Ik wil nooit volwassen worden," zei hij vaak. 
 
Van seks is al jaren geen sprake meer. We slapen apart.
"Ik doe het niet met een dikke zeug," beet hij me toe, vol afkeer. Al was ik dan dik, wat voelde ik mij klein.
Het is eenzaam soms, in het autobed van mijn stiefzoon, waar ik slaap als die bij zijn moeder is.
Daarom ben ik ook zo gaan eten. Chocolade, drop, koek, chips, eigenlijk alles.
Vandaar dat ik onlangs een maagverkleining heb laten uitvoeren, maar dat maakte geen enkel verschil.
 
"Rikki komt vanavond," zegt mijn man.
Ze is een oude vriendin. Een alleenstaande moeder van vijf met een buitengewoon onaangename dronk. Soms, als zij denken dat ik slaap hoor ik ze beneden. Als Rikki klaarkomt genieten de buren ook mee. Maar ik zeg daar niks van. Tegen niemand. Want als ik ergens iets van zeg wordt hij boos. Zijn zwarte ogen veranderen in spleetjes en zijn fluwelen tong in die van de duivel.
"Je vindt nooit meer iemand, dom wicht, geen huis, geld, geen vrienden. Je mag blij zijn dat ik je wil houden, schaap." 
 
 
De lichten in de achtertuin springen aan. Tijd voor buisiness. De poort gaat open en twee jongens, gekleed in het zwart, betreden de tuin. Manlief benadert ze en keert korte tijd later terug.
"Honderd pillen," zegt hij triomfantelijk. Ik zwijg.
"Oh en volgende week ben ik ook bij Rikki," hervat hij en zendt me een schalks lachje. Ik kijk hem aan, van buiten ontdaan van enige emotie. Al jaren terug leerde ik die niet te tonen. Het raakt me niet eens meer nu. Vroeger, misschien vroeger, had het me geraakt, maar nu, nu niet meer.
 
Nu heb ik een boeking staan bij het Hilton voor volgende week, waar ik onthaald zal worden als een koningin door Pierre, mijn minnaar. Zoals het hoort. Het verblijf voldoe ik met geld van de moeder van mijn man, die mij vijf jaar terug de machtiging gaf voor haar rekening na een infarct. 
Hoe vaak heb ik niet bij haar gehuild, gesmeekt om met haar zoon te spreken, mij te helpen, helaas, het was tegen dovemansoren gericht. Dat waren zaken tussen man en vrouw. En hij was tenslotte haar zoon.
Ze moest kleiner wonen, dus na de verkoop van haar huis was ze rijk. Het leek me niet meer dan fair dat ik in deze rijkdom zou delen. Wat is nou een ton? Intussen heb ik me scheel gekocht aan horloges, armbanden, ringen, kettingen en andere nutteloze zooi. Genoeg om half Nederland ermee te behangen. 
Ik ben dan ook tot de conclusie gekomen dat mijn mans lijfspreuk nu eveneens op mij van toepassing is. Vijfendertig of niet, Ik wil zo lang mogelijk puber zijn. Niet langer ben ik het schaap, maar de wolf.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Schaap"

01.08.20
Feedback schrijfkwaliteit
Triest en mooi verhaal! Misschien meer iets voor de rubriek cursiefje?
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
2 van de 2 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Mondkapjes of oordopjes (357) Han Maas 17-04-2020

    De basgeluiden van economisch getroffenen beginnen door te drammen. ‘Wat gas bijgeven in mei,’ zegt Hans de Boer, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland VNO-NCW. Een afkorting net zo...

    Lees meer: Mondkapjes of oordopjes