1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  418 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 12-07-2021

Hits: 232

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Statler en Waldorf

Aangepast: 12-07-2021

Bij bouwterreinen of wegwerkzaamheden zijn ze altijd te vinden-één of twee bejaarde mannen. Als de wegwerkers en bouwvakkers boven dampend asfalt zweten bij vijf en twintig graden, staan ze er met hun neus bovenop. Als een hagelbui het beton geselt, blijven ze, loerend van onder een capuchon, paraat. Ik stel me voor hoe het 's ochtends bij de bejaarde mannen gaat.

De vrouw van de bejaarde man vraagt dan bij een sneetje bruin en een kopje filterkoffie of hij vandaag naar het werk gaat. De man knikt afwezig. Zijn gedachten al bij de uit te voeren werkzaamheden.
Daar springt hij op de fiets, op weg naar de aan te leggen rotonde, fly over of de te bouwen eenheden voor alleenstaanden. Bij de werkzaamheden zoekt hij een strategische positie waar hij leunend op zijn stuur alles kan observeren.
Wie zijn die mannen? Het meest logische antwoord daarop is dat het gepensioneerde wegwerkers of bouwvakkers zijn. En dat ze de werkzaamheden vroeger heel anders aanpakten.  Namelijk beter. De oude man wordt gepasseerd door een wegwerker met een kruiwagen-een magere jongen, net klaar met zijn MBO grondwerk.
'Ga je nou vanaf de dagmaat het menggranulaat met een hoekfret uitschrappen?'
De jongen knikt onzeker.
'Ik zag de storting gisteren al, en ik zag het meteen: het maximum van tien procent metselwerkpuin is ruimschoots overschreden. Dat gaat zich wreken vanwege voortdurende kostenposten door schade aan het wegdek, want alles loopt scheluw af. Maar ze laten jou de hele dag met de hoekfret de boel afrillen, vanaf de dagmaat nota bene naar het gebint toe! Waardoor je de boel alleen nog maar meer in een tordeerverstek afkeept!'
'Dank u wel', zegt de jongen, en loopt naar de uitvoerder.
'Moet ik vandaag wel met de hoekfret aan de gang?', vraagt hij.
'Waarom moet jij niét met de hoekfret aan de gang?', is de wedervraag.
'Nou, omdat het granulaat dat gisteren gestord is misschien-ik weet niet-instabiel...'

'Heeft die ouwe met je gepraat??'

'Ehh...soort van...'

'Is hij jouw baas?'

'Ehh...nee...'

'Nou dan. Pak die hoekfret en uitschrappen dat granulaat. En let op: vanaf de dagmaat hé. Je hebt al een half uur verspild.'
De bejaarden lijken een beetje op Statler en Waldorf, de twee mannetjes die commentaar leverden bij de muppetshow.

Stel je voor dat je in andere beroepen ook een Statler of Waldorf hebt. In het onderwijs bijvoorbeeld. De meester wordt bij het raam van zijn lokaal geroepen door de gepensioneerde meester Statler die op zijn fietsstuur leunt.
'Leg jij nou het staartdelen uit via de herhaalde aftrek-methode? In welk percentiel valt jouw instructiegroepje? Aan hun respons te horen hebben ze een DLE van 41. Dan moet je de koopmansmethode aanbieden. Anders blijft het problemen geven bij de aanmeldingsprocedures PO-VO. Ze vallen precies tussen de clusters in, waardoor de aanvraag voor extra ondersteuning binnen SOP en zelfs met de extra middelen SVW niet goedgekeurd kan worden binnen het koepelverband. En dan zit je aan het eind van het jaar, met het afgeven van je TLV voor die leerlingen! Juist vanwege je zorgplicht! En dan mag je in je handen knijpen als het LWOO nog kan bijspringen.'

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

01.08.21
Feedback:
Met plezier gelezen, goedie collum!
Show more
21.07.21
Feedback:
Leuk beschreven hoe de beste stuurlui aan wal staan.
Show more
18.07.21
Feedback:
Heel grappig en met een kritische ondertoon naar de snel veranderende wereld.
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Kinderachtig
240
Lezen?
55 woordenverhaal
Zaterdagmorgen
212
Lezen?
SF & Fantasy
Overleven of overleveren
186
Lezen?