Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

215 Hits

Publicatie op:
Stoïcijns

Kort na de aanscherping van de maatregelen tegen corona een maand geleden, publiceerde de NOS drie verhalen van jonge, gezonde mensen die ernstig ziek waren geworden. De onderliggende boodschap? Houd je aan de regels, want het kan iedereen overkomen! Bovenop dit soort angstaanjagende verhalen komt de dagelijkse presentatie van het aantal geregistreerde besmettingen. Iemand raakte bijna in paniek omdat er op een bepaald moment meer dan 10.000 besmettingen per dag werden gemeld.

Van covid-19 tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen: het ene drama na het andere passeert de revue. Hoe bewaar je de rust? Er zijn vele methoden. Geen nieuws meer kijken is een goed idee. Iets minder radicaal is het opvolgen van een oud stoïcijns advies: maak onderscheid tussen dat wat in je macht ligt en dat wat niet in je macht ligt.

Corona bijvoorbeeld. Wat kun je eraan doen? Je kunt het contact met de buitenwereld minimaliseren, je handen stuk wassen, ventilatiesystemen controleren, de rest van de winter in isolatie rauwe bonen uit blik eten of schijten in maanpak. Dit zijn concrete acties die in je macht liggen.

Maar is het jouw schuld dat je landgenoten geen moeite doen om afstand te houden, dat ze feestjes bouwen, verlamd raken door lachgas, een grote bek opzetten in het ziekenhuis en spiritueel advies inwinnen bij Lange Frans? Nee! Het gedrag van anderen ligt niet in je macht. Je kan hoogstens een column schrijven of er wat van zeggen, maar het houdt ergens op. Geen zorgen meer om maken.

Nog zoiets: het klimaat. Kun jij de klimaatverandering in je eentje stoppen? Nee. Al krijg je geen kinderen, eet je alleen nog zelf geteelde groenten uit je bio-organische moestuin en draag je de rest van je leven een ruwe mantel van kameelhaar: het maakt geen verschil in een wereld vol Amerikaanse koelkasten, olieconcerns die doorboren en doorgedraaide consumenten die denken dat het leven voorbij is als ze niet de nieuwste iPhone hebben. Dus: doe mee met die protesten, eet je wortel, ga desnoods in Wageningen studeren, maar laat het dan los. Geen zorgen meer om maken.

Maak onderscheid tussen dat wat in je macht ligt en dat wat niet in je macht ligt. Een simpel advies, duizenden jaren oud.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Stoïcijns"

10.12.20
Feedback:
Prima stuk en dito advies. Helaas is het makkelijker te lezen dan op te volgen...
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig