Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

115 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Streel mij..................

Onder het motto “doe dit nooit en denk aan dierenwelzijn” hierbij een weerzinwekkende metafoor.

“Een kikker die in een pan kokend water terecht komt zal er direct uitspringen. Datzelfde groene beestje, in een bak koud water dat op een vuurtje staat, zal zich echter behaaglijk laten strelen door het steeds warmer wordende, en uiteindelijk hete, water dat hem langzaam maar zeker dood kookt”. 

Dit is een gruwelijke benadering van het fenomeen “gewenning” dat ook op ons van toepassing is. Zouden wij immers vooraf de uitkomst weten van dramatische ontwikkelingen die ons persoonlijk gaan raken, dan zouden wij gaan demonstreren, emigreren, of mogelijk zelfs erger.

En zo kan het zijn dat een bouwvakker die al 40 jaar sappelt op de steigers, met een groot verlangen naar de uiteindelijke bevrijding waartoe hij elke maand op zijn loonstrook de horizon ziet, nu plotseling wordt geconfronteerd met een of twee jaar doorwerken, met die pijn in zijn rug. En op het moment dat hij daaraan gewend is, krijgt hij als superbonus een verlaging over dat opgebouwde pensioen om zijn oren.

Nu wordt hem nog voorgehouden dat dit eenmalig zal zijn. Maar straks, als hij echt murw geslagen is en eigenlijk al knock out in een hoek ligt, krijgt hij nog een trap na in de vorm van een vermindering over alle jaren die hij nog heeft te gaan.

De brief die onze stenenstapelaar kreeg zat handig in elkaar. De eerste zinnen gingen uit van het mogelijk voorkomen,  “...en wij gaan daar echt ons uiterste best voor doen...”, van de mindering op het door hem bij elkaar gemetselde pensioen. De hoop die deze tekst wekte werd direct daarop de nek omgedraaid met, “...maar waarschijnlijk valt er niet aan te ontkomen”.

Als dezelfde metselaar dát allemaal eerder had geweten, dan was hij allang van die steiger gesprongen.

U denkt dat het niet erger kan? Een grote stad in Amerika kan de pensioenpremies van haar ambtenaren niet meer betalen. Deze stad leent nu geld van hetzelfde pensioenfonds als waaraan het vervolgens die premies moet afdragen. Bizar? Meer dan!

De huizenmarkt spat bijna uit elkaar. Door krankzinnig hoge prijzen worden zoekers richting top-hypotheken gedwongen. Nu de zon schijnt verstrekken banken die graag. Maar zodra het gaat regenen komt dat vervelende telefoontje of brief.  

En zo zitten wij allemaal in een op hol geslagen economische Roller Coaster. En een achtbaan kent hoogtepunten, maar helaas ook diepe diepten.

Corona helpt ook een handje mee om ons het ravijn in te kieperen. Steunpakketten kúnnen niet op. Maar een scholier leert al bij de eerste “hoe-ga-je-met-geld-om” les: wat je leent, moet een keer terug.

Een financieel Armageddon komt langzaam maar zeker op ons af. Deze verschrikking kunnen wij niet aan. Niet in één keer en vooral niet te snel. Als het toch moet, laat ons er dan eerst aan wennen.

Dus: Overheid, Bankwezen en Pensioenfondsen, streel mij, streel de lezer van deze column, streel iedereen met uw loze woorden en valse beloften. Streel ons zodat wij ons, net als die kikker, zullen wentelen in de geruststellende gedachte dat het allemaal wel mee zal vallen. Onze minister-president Hendrik Colijn wist al in 1930 hoe hij het volk moest strelen. Zijn fameuze woorden: “Gaat u maar rustig slapen, de regering waakt over u”, klinken niet veel anders dan dat nu wordt geroepen…..

P.S.: Er komt een vervolg op deze column: “Streel mij nóg een keer…….”.U leest dan ook hoe het met de bouwvakker verder is gegaan.


Auteur: Ik ontvang graag feedback
Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Streel mij.................."

© Willem Baas
12.05.21
Feedback:
Goed geschreven, originele vergelijkingen en lekker leesbaar. Mooi.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
11.05.21
Feedback:
Met plezier gelezen.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig