Skip to main content
Arjan Zuidervliet

Succes

© Arjan Zuidervliet op 26.02.2023.

Een betere samenleving. Wat is beter?
Als het welvaartsziekten creëert dan is het dweilen met de kraan open. Perfect is wat dat betreft een onbereikbaar doel. Maar we moeten wel wat doen. Een medicijn voor een bepaalde kwaal heeft vaak de nodige bijwerkingen. Dat is politiek gezien niet het ideale verkooppraatje, maar we moeten toe naar een medicijn dat voor de grote meerderheid te slikken is. We moeten het er over eens zijn, dat het beter is.

Daarbij lopen we ook tegen het een en ander aan, want hoe vaak wordt een onweerlegbare bewezen kwaal tegenwoordig niet geduid als waanzin? Dat is mijns inziens veel meer het gevolg van het feit dat er iets van mensen wordt gevraagd, iets dat ingrijpt op het alledaagse leven. Daarnaast wordt slechts de dreiging daarvan natuurlijk ook nog eens aangewakkerd door de nodige polarisatie. Neem Corona, de boerenprotesten, etcetera.

Het zijn wellicht meer de oplossingen die het probleem zijn, omdat ze vaak uit de lucht komen vallen, de mensen het gevoel hebben dat het verhaal niet eerlijk is vanwege politiek gewin, zij zich het doelwit voelen van een zekere hetze en er twijfel heerst of de gekozen oplossing wel de beste is. Ik kan hierbij niet zeggen dat ze geheel ongelijk hebben.

Duidelijkheid, eerlijkheid, inspraak en nuance zijn wellicht de toverwoorden: een aantoonbaar onderzoek naar de kwaal, uitgelegd in Jip en Janneke taal en een medicijn met een bijsluiter, met daarin zijn werkingen, bijwerkingen en een gedeelte waarin beschreven is in welke uitzonderlijke gevallen je het medicijn toch beter niet kunt gebruiken. Inname kan voor bepaalde groeperingen catastrofaal zijn. Laten we ook dat niet vergeten. Politieke partijen kunnen dan natuurlijk hun eigen medicijn verkopen. Ontkenning van de kwaal moet echter regelrechte politieke zelfmoord zijn.

"Maar dit doen we toch altijd al?" zullen sommigen zeggen. Het kan natuurlijk altijd beter. Bovendien gaan eerlijkheid en macht vaak niet samen. Toch duurt eerlijk het langst. Laten we doorgaan.

Ja. de politiek heeft een moeilijke opgave. Laten wij hier op Schrijverspunt maar gewoon doorgaan met het uiten van wat ons beweegt; genuanceerde betogen, verzachtende poëzie en eerlijke verhalen. Schrijf je eigen medicijn!

Succes!

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
25-02-2025

Hits

270 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Arjan Zuidervliet · 2 months ago
   Mijn dank Elsbeth, Bert en Helena.
  • This commment is unpublished.
   Helena Mattheyssens · 3 months ago
   Arjan, ik vind je laatste zin prachtig. Schrijf wat je 'heel' maakt. Niemand moet daaraan raken. Wordt je tekst graag gelezen dan zal dat wel blijken en andersom. Het moet gaan over het product, niet de schepper/maker.
  • This commment is unpublished.
   Bert Vermeer · 3 months ago
   Mooi geschreven column. Het is tijd om meer energie te stoppen in de mogelijkheid om het met elkaar eens te worden.
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 3 months ago
   zolang alles gelezen op het internet zonder enige kritiek als De Bron van informatie gehanteerd wordt, zal er weinig veranderen.
   Dank je voor je column.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.