Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

505 Hits

Publicatie op:
Taal

Ik heb wel iets met taal. Ik goochel er graag mee. Een spelling- en grammaticafanaat ben ik niet, misschien wel omdat er bij mij ook nogal eens een foutje doorheen glipt, slipt of slibt. Toch erger ik mij soms aan c.q. irriteert het mij als dan als wordt en als dan. “Jan is groter dan Piet en even groot als Ineke”, wat mij betreft en er is geen data maar er zijn data beschikbaar over de gemiddelde lengte van de Nederlander. Verder hecht ik waarde aan het meisje dat verliefd is op de jongen die zo leuk gitaar speelt. Nee, ik hecht geen waarde aan het meisje, reden waarom grammatica soms toch handig is voor het begrijpen van de boodschap. Ach natuurlijk hecht ik ook waarde aan het meisje maar daar gaat het nu niet om. Zie je hoe moeilijk taal is?

Maar goed, taal leeft en fouten en vreemd woordgebruik die mij vandaag nog een soort van schaamte opleveren zijn morgen een soort van geaccepteerd en blijken overmorgen de regel. Een soort van…. Bah dat klinkt toch afschuwelijk? Dat geldt wat mij betreft voor de zin die ik laatst een jonge vrouw hoorde uitroepen bij een kunstwerk in een museum: ”Wow wat vet! Dit is heel rewarding om naar te kijken ja”. Vast een mooie eclectische postmoderne manier van zinnen componeren, maar in mijn oren klinkt het als een Babylonische verhaspeling waar de gaten in je sokken van dicht krimpen.  

Tegelijkertijd verdwijnen er ook woorden. Als ik ‘archaïsch’ zeg, denken mensen aan ‘Boer zoekt vrouw’. Toen ik laatst thuis aan de telefoon het woord ‘ambigu’ gebruikte, wilden mijn huisgenoten pas aannemen dat het een bestaand woord was toe ik dat bewees met de Dikke van Dale in de hand. En dat ik niet vanuit een dronken delirium, pardon ik bedoel: een soort van dronken delirium aan het lallen was.   

Maar niet alles is kommer en kwel in de taalvernieuwing. Denk niet dat ik behoudend ben! Ik kan de metrobestuurder waarderen die laatst mijn vocabulaire creatief aanvulde door te melden dat er: ”Niet wordt ‘gehalteerd’ op station Leidschenveen... En zojuist hoorde ik op de autoradio een prachtige uitdrukking die nieuw voor me was: "Ze lachten zich de lul uit de broek". De bedoeling was mij direct glashelder, ondanks dat de uitvoering ervan mij praktische gezien ingewikkeld leek. Mij lukte het in elk geval, ook na heftig proberen, niet. Maar ja, ik zat in de auto en de zithouding leent er zich wellicht minder voor. Misschien ook had mijn gelach niet voldoende meetbaar op de schaal van Homerus of zoiets.  Ik zag vooralsnog, onafhankelijk van houding en lachkracht, blijvende praktische belemmeringen in de omgeving waarin het betreffende lichaamsdeel zich doorgaans bevindt. Peinzend vervolgde ik mijn weg. "Vanaf hier ritsen" tipte een bord langs de snelweg als betrof het een aanwijzing voor een oplossing.  Hmmm... ik gniffelde me de kloten uit elkaar en schoof op naar een volgend plekje in mijn file. Wat fijn dat taal lééft!Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Taal"

26.12.19
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen.
 • Schrijfkwaliteit
  4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Machteld Berkelmans 05.01.20
  Inderdaad, ik ben het helemaal met je eens. Laten we de taal levend houden, maar wel met respect voor de 'oude' woorden en regels.
 • Lieven Vandekerckhove 14.06.20
  Eindelijk weer eens iemand die de alarmklok luidt, want het gaat met ons taalgebruik van kwaad naar erger. Het Nederlands is wel geen gemakkelijke taal, verre van, maar een elementaire kennis van de moedertaal kan toch van iedereen verwacht worden? Ik weet ook wel dat de scholingsgraad in de bevolking uiteenlopend is, en dat daarmee een uiteenlopende taalbeheersing gepaard gaat. Maar de schoolplicht is (in België) nu al tot de leeftijd van 16 jaar opgetrokken, en in zoveel jaren onderricht moet het onderwijs er toch in slagen om ieder kind eenvoudige teksten foutloos te leren schrijven? Helaas, helaas, helaas.
  • Martin Reekers 14.06.20
   Dank voor uw reactie Lieven. Het viel mij toevallig van de week op dat veel mensen woorden die ik gebruik niet meer begrijpen. Bijv.
   een avondtoiletje, comestibles, een dienaar van hermandad, vergasten, ambigu, recupereren, ravissant en uitdrukkingen als 'iemand zwart maken'...