Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

244 Hits

Publicatie op:
Tegenpolen

Alle coronaberichten ten spijt houd ik mij vandaag met een andere gewichtige zaak bezig: hoe krijg ik de kerstboom in de standaard?

Als na veel los- en weer vastschroeven die kutboom nog steeds scheef staat, ben ik toch wel de tegenpool van mezelf: ik ontplof als een Poolse supermarkt in Aalsmeer of Beverwijk.

Wat mensen nu weer tegen klussende supermarkt-Polen hebben? Goed, we hebben het de afgelopen tijd niet gemakkelijk gehad tegen de Polen, maar dat lag aan het Nederlands Elftal zelf. Tegen Polen kun je toch niets hebben als je het niet over abortus hebt? En dat laten we graag zo.

Op donderdag 10 december staat mijn kerstboom als een huis. Na Black Friday noem ik die dag ‘Green Thursday’. Ja, in het Engels, want dat schijnt veel gewichtiger te zijn. Een uitzondering maak ik voor Black Friday, die ik omdoop tot ‘Besmettingsdag’. Nog even en er zijn meer speciale dagen dan een week telt.

Op vrijdag is het koud. Ik pak een dikke paarse trui uit de kast en doe er een lila overhemd onder. Dat past mooi bij elkaar.

‘Toepasselijk,’ zegt een persoon. Ik vraag wat er bedoeld word.  

‘Je weet toch hopelijk wel wat voor dag het is?’

‘Eh… vrijdag,’ zeg ik.

‘Ja, maar wat voor een vrijdag…’

‘De dag na Green Thursday.’ Ik leg uit waarom ik die dag zo noem, hoe ik geworsteld heb met die kutboom.  

‘Waarom niet een ‘lulboom’?’ vraagt de persoon. ‘Het is vandaag ‘Purple Friday’. De dag van de LHBTI-gemeenschap.’

‘Ja, er komen steeds meer letters bij hè,’ zeg ik. ‘Samen, verbinden lijkt mij niet te lukken met gealfabetiseerde tegenpolen.’

‘Wat heb je tegen die mensen?’

‘Helemaal NIETS! Maar met mijn hetero-genen heb ik geen genderneutrale blik op de samenleving, die van mij door heterogeniteit uiterst homogeen mag zijn.’

‘Geef je je kinderen of kleinkinderen genderneutraal speelgoed met sinterklaas of kerst?’

‘Ik heb geen kinderen.’

‘En als je ze had gehad?’

‘Als mijn tante een pikkie had, was ze mijn oom geweest.’

‘Nou ja zeg… Waarom draag je dan paars?’

‘Mijn statement: Deep Purple. Hun nummer Child in Time wordt amper nog gedraaid en genoemd bij de Top 2000. Of het om een jongen of meisje gaat? Een kind is een kind. Ach, in die tijd had iedereen ‘vies’ lang haar. We leken allemaal op elkaar. Maar we gingen naar verschillende wc’s. Jongens spetteren van nature nu eenmaal.’   


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Tegenpolen"

15.12.20
Feedback:
Altijd leuk om te lezen Han. Leest lekker weg.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig