Voor schrijvers, door schrijvers
550 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

176 Hits

Publicatie op:
Tsjing-tsjang
 
‘Geen idee.’
De tiener draait het smalle ronde ding om en om in zijn hand. Trekt de dop eraf. Een scherpe, glanzende punt. Een doorzichtig buisje met een donkere vloeistof.
‘Een marteltuig? Een antieke injectienaald?’, probeert hij.
Dit soort antwoord mag ons niet verbazen. De jeugd kent het voorwerp niet meer. Voor de meeste volwassenen is de vulpen het teloorgegane schrijfmiddel van hun grootouders. Voor een stille, elitaire groep is het een kunst- en verzamelobject waar ze exuberante sommen voor over hebben en waar fabrikanten met ronkende namen gretig op inspelen. Voor enkelen is het een dagelijks werkinstrument dat doodgewoon dient om te schrijven. Om prettig te schrijven vooral.
Met het in onbruik raken van dit vernuftige schrijftoestel is nogal wat kennis erover verloren gegaan. Jawel, de kap dient om de penpunt te beschermen en om het uitdrogen van de inkt te voorkomen. Maar zet hem eens achteraan op het lichaam. Voel hoe het schrijfwonder in balans op je hand rust en zich als een wolkje over het papier laat voeren.
We kijken verbaasd naar onze elektrische tandenborstel die na dertig seconden het sein geeft dat we het volgende kwadrant van ons gebit mogen poetsen. Maar wat verbleekt die elektronische spitsvondigheid tegenover de eeuwenoude intelligentie van onze vulpen: wanneer je deze een dag niet gebruikt, begint hij zich nukkig te gedragen; laat je hem een week liggen, dan zet hij geen letter meer op papier. Tot je hem uitspoelt en schone inkt geeft. Als een baby die niet ophoudt met krijsen tot je hem hebt verschoond.
Zo gedragen zich evenzeer een Waterman, Montblanc, Graf von Faber-Castell als mijn spotgoedkope Tsjing-Tsjang. Of zoiets. Twee Chinese tekens staan erop.
Een vulpen heeft een makkelijk karakter. Hij is met weinig tevreden. Een driehonderdtal woorden per dag volstaat ruimschoots.
Stel je voor dat we nu eens naar hem zouden luisteren. Hem zijn driehonderd woordjes per dag zouden gunnen. Maal driehonderdvijfenzestig. Zo schrijf je elk jaar een boek van bij de driehonderd bladzijden bijeen. Toch?

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Tsjing-tsjang"

25.10.20
  • Waardering schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Steun de boekhandel

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De prins en de vroege vogel (350) Han Maas 18-04-2020

    Iemand op zijn uiterlijk of leeftijd beoordelen is niet netjes. Ik zal dat nooit doen. Het is vroeg in de ochtend. Ik trek stevige wandelschoenen aan en wil nu wel eens zien of er meer vogels zijn in...

    Lees meer: De prins en de vroege...