Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

734 Hits

Publicatie op:
U bent toch tennistrainer?

Tennisleraren, je hebt ze in alle soorten en maten. Van jong naar oud, van enthousiaste tot zeer gedreven trainers en daarnaast de minder gemotiveerde lui, die uitstralen puur voor de centen op de baan te staan. Voor de tennistrainers die het vak met passie uitoefenen, neem ik mijn petje af als ik zie wat een tennisleraar allemaal doet. Een bevriende tennisleraar omschrijft zijn trainerschap als de leukste job.
Op communicatief vlak moet je stevig in je schoenen staan om lastige vragen van ouders te kunnen beantwoorden. Soms stellen ze onmogelijke eisen. Het beste trainersgroepje voor hun oogappel op dat ene uur in de week. Een enkeling vraagt zelfs of je hun kroost vooraf van school afhaalt of intussen op de hond wil passen. Volwassen dames zijn een aparte categorie, desnoods dwingen sommigen hun favoriete uurtje af via het bestuur. Het valt namelijk niet mee om yoga, de schoonheidsspecialiste, het leesclubje én de tennisles te plooien in een weekschema.
Tja, de rol van een clubtrainer gaat over het algemeen verder dan alleen de juiste techniek aanleren. Bijspringen als groundsman of barman bijvoorbeeld. Of organisator van toernooien en het zomertrainingskamp. Dan kan het zomaar zijn dat je aangemerkt wordt als zwemleraar . Ja leuk zo’n extra activiteit, als je er maar voor zorgt dat niemand kopje onder gaat. Legerofficier of ijscoman om de pupillen in het gareel te houden? Clubs zien je vaak als belangrijke promotor en dit blijft niet onopgemerkt. Lesklanten schromen er niet voor om je te vragen hun boek, schilderexpositie of nieuwe ijssalon onder de aandacht te brengen. Andersom kan dit interessante kortingen opleveren bij een exclusieve schoenenwinkel of een paar gratis golflessen. De uitnodiging om privé training te geven in de riante achtertuin van een Gooise villa is helemaal leuk . Als het zoontje tevreden de baan afstapt, vraagt zijn moeder of je haar nog iets kan bijbrengen. Het komt haar het beste uit tijdens de zakenreis van haar man naar Dubai.
Ach laat ik niet afdwalen naar een bepaald imago. Bewegingsleider is misschien een betere omschrijving. Sportinstructeur of bij tijd en wijlen sociaal werker? Mensen hebben snel de neiging om je deelgenoot te maken van hun problemen. Coach als we het sport gerelateerd houden. Er komt soms veel bij kijken om een onzekere pupil weer in zichzelf te laten geloven. Psycholoog voert te ver. Schoolleraar past wel in het rijtje. Elk nieuw seizoen probeer je zo snel mogelijk alle namen uit je hoofd te leren: Feline, Beau, Skylar, Govert, Rembrandt, Nona, Lenny, Anishka. Piet Paulusma, gaan de lessen door bij deze hittegolf? Sportgek tenslotte, dat moet je wel zijn wil je dit jarenlang met veel plezier doen!


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "U bent toch tennistrainer?"