Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

125 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Van libricide tot genocide
De Duitse dichter Heinrich Heine (1797 – 1856) schreef al op drieëntwintigjarige leeftijd: ‘Wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.’

Vandaag is het 10 mei. Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duisland Nederland binnen. Precies zeven jaar eerder, 10 mei 1933, vond in Berlijn de grote boekverbranding door diezelfde nazi’s plaats. Hun fascistische ideologie eiste uiteindelijk wereldwijd tientallen miljoenen mensenlevens.

‘Libricide’ (boekverbranding) is van alle tijden en geen exclusief Duitse traditie. Journalisten en schrijvers worden door dictatoriale regimes, van welke politieke of religieuze signatuur dan ook, primair het zwijgen opgelegd. Hun boeken, de machthebbers onwelgevallig, verdwijnen massaal in het vuur.
Demonstraties van expressie, binnen de uiteenlopende kunstdisciplines, zijn uitsluitend toegestaan ter meerdere eer en glorie van het totalitaire regime.
 
PS: Ik ontvang graag feedback

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Van libricide tot genocide"

© Ewald Hagedorn
10.05.21
Feedback:
Het is goed, zelfs noodzakelijk, om dit soort uitspattingen te gedenken. Had de geschiedenis net iets anders verlopen dan zou S. gecensureerd zijn of zelfs niet bestaan...
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 10.05.21
    Dank voor je reactie, Hans. Gelukkig is de geschiedenis verlopen zoals-ie ie verlopen, wat echter geenszins een garantie voor de toekomst biedt.
10.05.21
Feedback:
Goed verwoord.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel