Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Vandaag Inside - lachangst

‘Gisteravond bij Vandaag Inside’ kan vandaag nog gezegd worden, maar morgen niet meer: Johan Derksen stopt er na zijn ‘uitglijder’ mee, zegt hij…

Aan tafel de nationale kijkcijferhamster Angela de Jong – ik heb het niet over haar uiterlijk (ik kijk wel uit, ik wil niet op een stapel van het OM terechtkomen; weliswaar onderop, want échte zaken moeten voorgaan, toch?), maar over haar verzamelwoede van kijkcijfers, vooral van haar lievelingetje Boer zoekt Vrouw. Angela zit te wachten op een excuus van Derksen. Dat komt er niet. Hij heeft zijn keutel al ingetrokken en daarmee ook de kaars, die hij vervolgens virtueel rechtstandig tussen de benen van de vermeende vrouw plaatst.

Excuses van René van der Gijp dan? Tot in den treure herhaalt René dat hij niet om de inhoud van het verhaal van Johan lachte, maar omdat het zo absurd was. ‘Zo komt dat niet over,’ herhaalt Angela en doet opnieuw haar kennelijk ongemakkelijk zittende boerenvest goed. René zegt nogmaals dat hij natuurlijk niet om een verkrachting lacht. Noch René noch Johan maakt zijn excuus, zoals door Talpa was toegezegd.

Angela reist snel door naar de studio van Op1. Daar zit ook cabaretier Steven Brunswijk, die zich vroeger Brabo-‘n-woord’ noemde, maar inmiddels dat achtervoegsel heeft geschrapt. Verstrengeld in een woordenbrij excuseert hij zich wel voor het in de lach schieten, toen hij eerder deze week bij Vandaag Inside aan tafel zat. Maar ook hij lachte om het absurde van het verhaal van Johan, niet om een verkrachting.

Is ‘de gulle lach’ van Wim Sonneveld definitief verdwenen? Ik ben nog klaarwakker – niet te verwarren met woke – doe de tv uit en pak de dikke verzamelbundel columns Goede Woede van Youp van ’t Hek, die ik herlees. Ik schiet spontaan in de lach, ook om woorden en passages die nog kunnen, want ze staan er, maar niet meer worden geaccepteerd door de woke- en cancelcultuur.

Ik lees een column over seksuele voorkeur, kleur en de intocht van Sinterklaas in de zomer tijdens een grachtenfeestje van een bepaalde kleur. De details en benamingen waardoor ik in de lach schiet, schrijf ik niet op. Ten tweede omdat dat pronken is met andermans veren, en ten eerste omdat ondanks dat de gordijnen dichtzijn, je maar nooit weet wanneer het OM langskomt… Dat zijn zelfs Youps woorden mij niet waard. ‘Sinterklaas is moe, omdat het vroeger zo eenvoudig was.’ Daar laat ik het maar bij.

Waar ik ook om kan lachen zijn mensen die er prat op gaan (zogenaamd) geen tv meer te kijken, maar precies weten waar het allemaal om gaat bij Vandaag Inside en hun mening hierover gelijk klaar hebben. Doet me denken aan lang geleden, toen ‘niemand’ naar Sjef van Oekel keek, maar iedereen er de volgende dag wel schande van sprak.

Die mensen zitten vast met het geluid uit stiekem naar van die filmpjes te kijken. Nee, niet die, ik bedoel de filmpjes van bijvoorbeeld RTL Boulevard, waarin gestigmatiseerde dikke mensen van een trampoline stuiteren en bijna hun nek breken. Lachen! Gelukkig zie of hoor je dat het goed is afgelopen. Dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn met de vrouw met de kaars, want in vijftig jaar hebben we niets van of over haar gehoord.

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
30.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Al die schimpscheuten in deze column vind ik wel aardig tot aan het allerlaatste zinnetje. Daar wordt de plank volledig misgeslagen: Hoezo ‘ongetwijfeld ook het geval’? Een vrouw werd een halve eeuw geleden stomdronken en raakte buiten westen. Vervolgens gebeurden er dingen met en rondom haar, waarvan zij de toedracht niet kent. Dus wat moet zij dan rondbazuinen? En niet iedereen beschikt over het podium van Vandaag Inside. Trouwens, we weten helemaal niet, of het goed is afgelopen. Zij geneerde zich bijvoorbeeld misschien kapot of zij is een alcoholisch wrak geworden of zij leeft allang niet meer. Bijgevolg hebben we in vijftig jaar verder niks over het incident gehoord.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
30.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed stuk
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ja, hypocrisie toon je wel aan in je column. Mooie slotzin.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig