Voor schrijvers, door schrijvers
Column
466 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

141 Hits

Publicatie op:
VETTE PECH VOOR POCH

Geen rust voor Julian Poch, de Argentijnse piloot die verdacht werd van diverse moorden (dodenvluchten) ten tijde van de militaire Junta onder dictator Videla. Hij zat acht jaar onschuldig in een Argentijnse cel voordat hij werd vrijgesproken.

En nu wijst een onderzoekscommissie uit dat de Nederlandse overheid geen schuld heeft aan de wijze waarop Poch werd gearresteerd en onschuldig vastgehouden. Poch werd op zijn laatste vlucht, in Spanje, gearresteerd en overgeleverd aan Argentinië. Nederland kon hem niet uitleveren aan Argentinië omdat hij een dubbel paspoort had. Daarom schijnt Nederland – maar dat is een gerucht – een seintje te hebben gegeven aan Spanje om zo de man toch in handen van Argentinië te kunnen spelen.

Maar nu duikt ineens het gerucht op dat het spel door Nederland nog valser werd gespeeld. Nederland schijnt aan Argentinië gevraagd te hebben om Jorge Zorreguieta, de vader van Koningin Maxima, niet te vervolgen inzake de Argentijnse dodenvluchten ten tijde van het regime Videla, toen Zorreguieta minister van landbouw was.

Het zou voor Nederland buitengewoon pijnlijk zijn als die vervolging wél zou plaatsvinden omdat zijn dochter Maxima Koningin van Nederland is. Dat zou wellicht het einde kunnen betekenen van het Koningshuis. Dus, of er even een dealtje gemaakt kon worden…?

Argentinië scheen dat begrepen te hebben, maar vroeg er wel iets voor terug. Dus speelde Nederland Julian Poch op gluiperige wijze in handen van Argentinië. Klein bier, maar oké: ‘voor wat hoort wat’ en een deal is een deal.

Fascinerend!

Zou ik zo’n verhaal een paar jaar geleden geloofd hebben? Ik denk het niet. Toen ging ik nog uit van de kracht van de democratie. Van de integriteit, eerlijkheid en goedwillendheid van Nederlandse politici.

Toen zou ik het een goed verhaal voor een thriller hebben gevonden, meer niet. Nooit zou ik toen vermoed hebben dat ik in 2021 zo wantrouwig zou zijn naar alles wat met politiek te maken heeft.

De redenen? Ik noem er een paar:

 • De ontelbare leugens en beloftes van Premier Rutte. Ik noem er één: iedereen zou duizend euro krijgen;
 • De leugens, het gedraai en het gehannes van Hugo de Jonge tijdens alle corona ellende;
 • De zelfverrijking van Kamerleden die altijd ontkend wordt;
 • Het grove declaratiemisbruik van sommige politici, dat uiteraard altijd ontkend wordt;
 • Het schijnbare stembedrog bij een partij als het CDA toen er voor een nieuwe leider werd gestemd. Plus de gebruikelijk ontkenning hiervan.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

En als klap op de vuurpijl – de verrotte kers op de beschimmelde taart, zogezegd – de toeslagenaffaire! Die affaire waarbij burgers aan alle kanten, op criminele wijze het leven zuur werd gemaakt door overheidsinstellingen. Met als ongekend cynisch resultaat dat de hoofdverantwoordelijke – de weledele minister-president – gewoon bleef zitten en weigerde af te treden.

Daarom hoop ik dat er weer iemand als Pieter Omtzigt of Renske Leijten opstaat om alle lulkoek van de onderzoekscommissie inzake de zaak Poch tegen het licht te houden, zodat men niet wéér wegkomt met een zak vol grote leugens.

En laat politici ook nooit meer wegkomen met dat hypocriete “sorry,” want zodra politici hun lippen bewegen, liegen ze. Tenminste, daar heeft het alle schijn van. En dáár moet nu eindelijk eens een eind aan komen!

Minister ontkent politieke inmenging in zaak-Poch, maar die was er wel degelijk | Nieuwsuur (nos.nl)


&caption=schrijverspunt.nl" class="popup" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'facebook');"> facebook
 • twitter
 • Minister ontkent politieke inmenging in zaak-Poch, maar die was er wel degelijk | Nieuwsuur (nos.nl)

 • %0A%0Ahttps://schrijverspunt.nl/columns/vette-pech-voor-poch%0A%0A" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'email');"> email
 • instagram
 • Minister ontkent politieke inmenging in zaak-Poch, maar die was er wel degelijk | Nieuwsuur (nos.nl)

 • " class="popup" onClick="ga('send', 'event', 'socialshare', 'click', 'linkedin');"> Linkedin
 • Printen
 • Whatsapp
 • Feedback voor schrijfactiviteiten

  Review voor: "VETTE PECH VOOR POCH"

  07.02.21
  Feedback:
  Ben het helemaal eens met de strekking van jouw verhaal. Een kleine opmerking : ik zou bij jouw opsomming na elke regel een punt zetten en geen ; ;o
  • Schrijfkwaliteit
   5.0/5
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig