1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Vleeskleurige panty's

Publicatie op: 11-05-21

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Vleeskleurige panty's

230 Hits.

‘Nee, vleeskleurige panty’s mogen niet meer in de oude kleur worden verkocht. Discriminerend, zeggen ze. Maar toen ik zwarte panty’s ging verkopen als vleeskleurig, kreeg ik daar weer commentaar op.’

‘Waarom?’

‘Omdat sommige vrouwen van kleur bruine benen hebben. Toen heb ik de verpakking laten wijzigen en stond er op elk paar “vleeskleurig”.  Maar daar komen ze dan weer niet uit omdat ze de verschillen niet meer zagen in de ondoorzichtige duurzame verpakking.’

‘Maar ze willen toch juist geen verschil? Kunt u anders niet gewoon witte, lichtbeige, zwarte en bruine panty’s verkopen?’

‘De aanduiding “wit” vinden de klanten die de oude vleeskleurige panty’s kochten dan weer niet goed: “Alsof wij blanke vrouwen altijd van die witte benen hebben,” hoor je dan weer. Nu zit ieder paar in een zwarte verpakking en alleen in de maat small – met het oog op stigmatisering van vrouwen met een maatje meer – met als opschrift: “Panty’s zijn slecht voor de gezondheid. Ze kunnen de bloedsomloop verstoren.” “Bij winderigheid kunt u uit uw sloffen schieten.”’

‘Weet u wat, laat maar, ik hoef al geen panty’s meer.’

‘Dat dacht ik al.’

‘Waarom?’

‘U bent toch een man?!’

‘U stigmatiseert!’

 

In de banketbakkerij op het Afrikanerplein bestel ik moorkoppen.

‘Doe mij maar de jodenkoeken,’ zegt een Joodse man naast me – ik kijk hem verbaasd aan…

‘Hoe kan een koek mij nu kwetsen?’ zegt hij schouderophalend.

 

De Stichting Morekop zal haar naam toch moeten veranderen. Want liepen Van Kooten en De Bie – alias Koos Koets (‘jemig de pemig, mozes kriebel’) en Robbie Kerkhof – niet met een reusachtige moorkop te sjouwen om aandacht te vragen voor de oudere jongere met ‘more in de kop’? Koos ging er zelfs mee in de trein naar Den Haag om politici te spreken. Niemand luisterde er naar hem en hij verdween in de sluimerstand.

Koot zal zich ‘autobio’ moeten graven, vrees ik. In zijn bundel ‘Meer dan alle modermismen’ uit hij zijn liefde voor bluesmuziek: ‘We waren blank en veertien en we wilden negermuziek maken.’ Hij spreekt zijn bewondering uit voor Louis Armstrong. Moet Kees nu ‘sorry’ zeggen, het stukje herschrijven als Nederlands beste satiricus ooit, die je een spiegel voorhoudt en niet alleen maar om in te lachen?

Sorry, meneer Van Kooten. Ik hoop niet dat ik nu slapende labradors wakker maak: zwart, bruin, blond of wit – het zijn allemaal lieve dieren.

De slagroom in mijn moorkop alias chocoladebol is doorgeslagen.

 
PS: Ik ontvang graag feedback
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

14.05.21
Feedback:
Leuk stukje!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.05.21
Feedback:
Vleeskleurig vond ik altijd al een onaantrekkelijk bijvoeglijk naamwoord voor panty's, maar het is anno nu idd ingewikkelde thematiek. Goed beschreven!
Vraagje: Zijn het niet eigenlijk twee columns? Vanaf die banketbakkerij zou het een nieuw stuk kunnen zijn. (?)
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Han Maas 12.05.21
  Tryntsje. Dank je wel. Nee, het is geen tweede column, slechts een reflectie op de tijd van Van Kooten en De Bie, toen alles nog niet zo doorgeslagen was als nu.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
760
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
754
Lezen?
Column
Wat onder het vet zit bederft niet
689
Lezen?