Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Voor het zingen de kerk uit?

Deze week bereikte ons het nieuws dat bewoners in Staphorst hun psalmenboekje vér te buiten zijn gegaan. Volgens de aangescherpte coronamaatregelen hadden zij niet met 600 gelovigen tegelijk, zonder mondkapje, in de kerk aanwezig mogen zijn. Dit aantal is nu teruggeschroefd naar dertig.
We hoeven geen wiskundigen te zijn om te berekenen dat de deur van de kerk, uit overheidswege nota bene, voor 570 mensen gesloten zal blijven. U leest het goed; 570 mensen die zelfs niet eens voor het zingen de kerk uit moeten gaan. Zij mogen helemaal niet meer zingen! Althans, geen samenzang, dus alleen mag het gelukkig nog wel. Ik ben oprecht benieuwd wat de geboren Staphorstenaar met deze inperking van zijn geloofsuiting gaat doen.
 
Het via lifestream volgen van de dienst lijkt mij, als mindergelovige, in eerste instantie dé geijkte oplossing. Al zal dit zonder televisie en dus zonder computer (gelooft u het zélf?) natuurlijk niet gaan. Het lijkt erop dat men oogluikend zal moeten gaan toelaten dat de laptop op zondag uit de spreekwoordelijke mottenballen mag worden gehaald. Eerder werd de zondebevattende hoererij, geldgierigheid, onkuisheid en hebzucht die media uitzendt radicaal afgewezen maar nu mag de digitale zondaar eindelijk worden aangeschaft én gebruikt worden op zondag. Alléén op zondag als ik eerdere berichtgevingen hieromtrent juist mag hebben geïnterpreteerd.
Ik zie het voor me; een pop-up BCC met bezorgfunctie, uitgezonderd zondag, uiteraard.
 
Maar wat mij toch het meest verbaast en intrigeert is dat er, naar mijn weten, nog niemand is opgestaan om vanuit ‘Gods ondoorgrondelijke wegen’ en ‘Gods wil’ tégen de dringende adviezen in te gaan. Is een tegenbeweging niet onontbeerlijk om in het vervolg te kunnen blijven volharden in bijvoorbeeld het principieel niet inenten van kinderen tegen polio? Of gaat het meer om het (preventief) medisch handelen en zal men de coronabehandeling op de intensive care weigeren?
 
Het houdt mij bezig, dat is duidelijk.
Dat komt waarschijnlijk omdat ik me verveel. Er is immers niets meer te doen na 22:00, als mijn stamkroeg sluit, mijn luidruchtige verjaardagsfeestjes met vrienden geen doorgang meer kunnen vinden en ik niet meer welkom ben bij het luizenpluizen op de basisschool van de kinderen. Bah.
© Louisa Weijenbergh op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
11.10.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Je speelt leuk in op de gebeurtenissen van afgelopen week! Leest lekker door.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
07.10.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Goed geschreven Louisa. Ik denk zelf dat protest achterwege zal blijven omdat ook het eren van de overheid als belangrijk wordt beschouwd in deze kringen.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig