Voor schrijvers, door schrijvers
544 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

509 Hits

Publicatie op:
Voorzichtig

Ik las zonet een column met als titel "je bent niet gekwetst, je bent gewoon een zeikerd". Over hoe lastig het is tegenwoordig om gewoon nog een uitspraak te doen. Over het feit dat een mening geven of een uitspraak doen ook betekent, je blootstellen aan allerlei projectielen zoals daar zijn : rotte eieren, rotte tomaten, rotte aardappelen...

Iets uitspreken m.a.w. "praten" houdt dezer dagen in dat je je bewust moet worden van het feit dat dit tegen je kan worden gebruikt. Dat het kan leiden tot stigmatisering. Een actie(spreken) kan rekenen op reactie(tegenspreken) . Dus voor je je mond opendoet.. Wees je bewust dat dit kan leiden tot veel geleuter. Want iedereen weet het beter. En iedereen is altijd overtuigd van zijn eigen gelijk. Assertiviteit is heden ten dage sterk ontwikkeld op sociale media. We luisteren niet echt meer naar elkaar. Of we laten elkaar niet meer vrij in een mening geven zonder weerwoord. Een zin wordt uitgerafeld en gezeefd om verder te kijken naar dat eene woord dat in het emmertje is blijven liggen.  En net dat woord had je nu niet moeten zeggen. Net dat woord is teveel. Net dat woord is misplaatst. Een natuurlijke reactie is dan om dat woord terug te nemen, want dat heb je helemaal niet zo bedoeld. Maar te laat. Het staat er en is voor eeuwig en altijd aan jou gelinkt. Gebrandmerkt.
Laten we dan misschien beter helemaal stil worden en niets meer zeggen. Dan worden we allemaal stil en is iedereen stil tevreden. Dan worden we allemaal weer stille analfabeten en is een taal niet meer belangrijk. Dan maken we alleen nog maar stille gebaartjes. Spreken we alleen nog met mimiek en gebaartjes. Dan wordt een scheldpartij enkel nog herleid tot een tong uitsteken. En als het echt hoog zit nog een middenvinger erbij, in zekere gradatie hoogstens twee, want we hebben maar twee handen. Dan zal De Dikke Van Dale jaar na jaar een nieuwe uitgave doen met een rubriek : woorden die niet meer worden gesproken. Dan zal De Dikke Van Dale na een tijdje De Dunne Van Dale gaan heten. Om dan na een tijd helemaal te verdwijnen. Een beetje zoals Latijn, een dode taal.
We zullen enkel nog tegen onszelf praten in de spiegel. Want een spiegel zegt niets terug, met uitzondering als je vraagt wie de mooiste van het land is. Dan is het overal stil. Op een festivalweide zal alleen nog muziek te horen zijn, of gezang, dat nog wel... zich streng houden aan de teksten als die worden meegezongen. Je eigen geïmproviseerde tekst is fout of weer voor interpretatie vatbaar, dus doe dat maar beter niet. En iedereen zal genieten van de stilte om zich heen. Enkel nog knipogen, een stille glimlach, een middenvinger, een tong... Zalig. En iedereen is gelukkig want we spreken niet meer met elkaar,  in een nieuwe stille wereld waar iedereen op (rotte) eieren loopt.
Een volgende fase zal dan zijn hoe elegant je je tong uitsteekt, hoe breedsmoels je lacht, hoe bruut je die middenvinger opsteekt. Dan is het de beurt aan de lichaams"taal".


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Voorzichtig"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De (Duhh) mensentaal (318) Eelco Visser 22-04-2020

    De interpretatie van onderzoeksbevindingen door wetenschappers en datgene wat hierover in de pers verschijnt, het is een wereld van verschil. Wetenschappers zouden hebben ontdekt dat honden hun...

    Lees meer: De (Duhh) mensentaal