Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Column
Inzendingen: 649
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Vort met de geit
© Claudia Janssen op .
Aantal hits: 148

Het lijkt wel alsof eenzaamheid een liefdadigheidsproject is geworden; leken verdringen elkaar in tv-programma’s en krantenartikelen om te vertellen hoe erg het is en vooral om oplossingen aan te dragen. Mijn favoriet: op een sport gaan. Dat schijnt met name heilzaam te zijn voor eenzame mensen die ‘verlegen, introvert of sociaal onhandig’ zijn. Is dat één categorie?

Met die handige tip in mijn achterhoofd zag ik de oproep op het prikbord in de supermarkt. Meestal loop ik voorbij aan de slordig geschreven kaartjes die kinderfietsen en leren bankstellen te koop aanbieden. Als je op het aantal spelfouten let, lijkt het alsof je in een hele domme buurt woont.

De professionele flyer nodigde buurtgenoten uit om zich aan te sluiten bij een sportieve wandelgroep. “Samen flink doorstappen zodat je lekker moe wordt”. Als mij gevraagd wordt of ik aan sport doe, antwoord ik opleukend dat ik dagelijks ‘een blokje om ga’. Ik hoor zelf hoe slaapverwekkend dat klinkt.

Een week later loop ik in mijn vertrouwde kuier-tempo naar het stadspark en mijmer wat voor me uit. Ineens word ik aan de linkerkant ingehaald. Een groep dames op onelegante wandelschoenen - elegant en comfortabel gaan nu eenmaal niet samen - loopt met ferme pas en in bonte windjacks achter hun koploopster aan. Verhip, het is woensdagavond! Dat moet die wandelgroep zijn. Hun stemmen klinken opgetogen alsof ze elkaar goed kennen, in ieder geval hebben ze veel lol met elkaar. Het valt me op dat er geen kliekje te bekennen is. Ik ben altijd een beetje benauwd voor ‘hartsvriendinnen’ die arm in arm lopen alsof ze aan elkaar vastgeplakt zitten, terwijl ze eens lekker bijkletsen. Ik weet nooit wat ik in zo’n situatie moet doen. Inhaken? Het gezelschap wacht eendrachtig tot de deelneemster die een beetje achterop is geraakt haar schoenveter opnieuw heeft gestrikt en zich weer bij de rest heeft aangesloten.

Ineens blaast de trainster op een fluitje en de hele groep begint oefeningen te doen. Het gezellige gepraat verstomt meteen. “Tien kniebuigingen, dames!” Na de oefeningen drilt de juf dat ze in ‘staptempo twee’ verder moeten lopen. Stevig de pas erin. Dan zal er ook nog wel ‘staptempo drie’ zijn; ik had het vermoeden dat dat het dribbeltempo is waar je alleen gebruik van maakt als je denkt dat je die trein nog net kunt halen. Het volgende fluitsignaal klinkt al, wat zoveel betekent als ‘marcheren op de plaats’. “Til die knieën op!”

Versterkt door de commando’s heeft het geheel toch veel weg van het gymnastiekregime in Nederland in beweging. Nee, besluit ik, dat ga ik niet doen. Ik haak af omdat ik de puf niet heb voor een gymles (denk ik).

De wandelaars gaan in rustige pas verder met hun trainingsrondje. Dat zal wel ‘tempo één’ zijn. Hun opgewekte stemmen klinken steeds verder weg en geleidelijk worden de lichten van de veiligheidslampjes om hun bovenarmen steeds vager.

Van een afstand zie ik mezelf, twijfelend of ik erbij kan horen. Me afvragend of ik het ooit nog eens ga leren, hoe ik me bij een groep moet aansluiten. Ik besluit om mijn ‘blokje om’ maar extra groot maken; heb ik toch nog sportief gewandeld.

 

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Vort met de geit"

Geschreven door Claudia Janssen . Geplaatst in Column.
06.08.20
Feedback:
Leuk en herkenbaar!
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !