Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Blog
Inzendingen: 657
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Waaraan herken je een Marokkaan?
© Martin Reekers op .
Aantal hits: 281

Dames die zeggen dat zij zijn lastig gevallen door Marokkanen, hebben het niet gemakkelijk. Bedenk eens wat er allemaal voor nodig is om zoiets te kunnen zeggen. Want wees nu eerlijk: waaraan herken je een Marokkaan?

Er bestaat natuurlijk de formele weg. De dames zouden kunnen zeggen: ‘Heren, voor u verder gaat met ons lastig vallen, zou u even zo vriendelijk willen zijn om uw paspoort of identiteitskaart te laten zien?’ Als daar staat dat er sprake is van de Marokkaanse nationaliteit is dat lek boven. Maar er kan ook ‘Nederlands’ staan met een geboorteplaats in Marokko. Dan zouden de dames kunnen spreken van een Nederlander van Marokkaanse origine. Maar wat te doen als ook de geboorteplaats gewoon Nederlands is? Hopeloos! Nu leekt mij dat formele scenario direct al niet zo praktisch. Immers door dat formele gedoe komt er van dat lastig vallen niets meer terecht.

Een volgende optie is dan dat dames in dergelijke gevallen afgaan op uiterlijke kenmerken van de belagers: ‘Ze hadden zwart haar en een bruinige huidskleur, zoals Marokkanen die ook hebben’. Maar ja, de overgrote meerderheid van mensen met zwart haar en een bruine teint heeft niets Marokkaans of zelfs Noord-Afrikaans, dus statistisch gezien is dat glad ijs en er bestaat altijd de kans dat je te maken krijgt met  iemand met zwart haar die zojuist zongebruind van de wintersport is teruggekomen. Dus ook die optie voor het herkennen van een Marokkaan lijkt haken en ogen te hebben.

Zwart haar, bruin getint gecombineerd met het accent waarmee Nederlands gesproken wordt dan? Misschien. Uit onderzoek blijkt dat Marokkanen met als moedertaal het Berbers, met een karakteristiek accent Nederlands kunnen spreken. Kúnnen, want je zult nu net lastig gevallen worden door eentje met een zwaar Amsterdams, Rotterdams, Twents, Vlaams of weet ik wat voor accent. Want die heb je ook. De voorwaarde om het accent betrouwbaar te herkennen is bovendien dat je je als dame al in de specifieke kenmerken er van moet hebben verdiept. Al met al lijkt mij ook deze weg niet comfortabel begaanbaar.

Volgens mij rest maar één conclusie: er is geen betrouwbare manier om Marokkanen te herkennen. Er zijn daarentegen wel redelijk sluitende methoden om mannen die vrouwen lastig vallen te herkennen. Laten wij het leven van dames vergemakkelijken en hen adviseren die mannen dus maar gewoon te duiden voor wat ze zijn:  ‘vrouwenbelagers’. Dan pakken we meteen ook de blonde bleke, gele, rode, zwarte, ABN- en platsprekende, smeerlappen onder hen mee en, wat mij betreft, ook op.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Waaraan herken je een Marokkaan?"

Geschreven door Martin Reekers . Geplaatst in Column.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !