Klik hieronder op een van de mogelijkheden.

Wat een heerlijke hitte!

Wat een hitte! Je krijgt toch de neiging om buiten te gaan slapen. Moet je wel een tuin hebben bij het huis dat je nog onmogelijk kunt huren, laat staan kopen. Maar goed, stel dat je een tuin hebt dan moet je weer uitkijken dat het tentje er niet uit gehaald wordt. Kun je nog niet buiten slapen.

Ik heb een aantal vakantiedagen over en zoals altijd boek ik een hotelletje in een dorp in het oosten van het land: Albergen, gemeente Tubbergen. Ik bel gewoon, geen moeilijk gedoe, ze kennen mij.

‘Nee, helaas, dat zal niet gaan.’

‘Zitten jullie vol?’

‘Nou nee, het hotel is geconfisqueerd.’

Ja, de Duitse grens is niet ver weg. Poetin is niet te vertrouwen, maar vlak de Duitsers ook niet uit. Ik ben te voorbarig, wie niet tegenwoordig. Het COA, de ANVR voor asielzoekers zal ik maar zeggen, is de boosdoener. Ze kunnen het aantal ‘gasten’ in Ter Apel niet meer aan. Kunnen geen onderscheid meer maken tussen mattende en stelende gelukzoekers en echte vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Oekraïne, die mensonterende situaties hebben meegemaakt. Maar daar is wel onderscheid gemaakt: gekleurde buitenlanders moesten achteraan aansluiten op stations.

Staatssecretaris Eric van der Burg heeft de Tweede Kamer netjes ingelicht dat het COA het hotel heeft gekocht – alsof het een spelletje monopoly is. Hoe komt het COA aan zoveel geld? Zeker vaak langs ‘AF’ gegaan en geld geïncasseerd. Ja, zo ga je wel af. Of trokken ze de juiste kanskaart?

Het kabinet passeert hiermee de gemeente Tubbergen en dat terwijl het andere, ‘onbelangrijkere’ zaken zoals (geestelijke)jeugdzorg maar wat graag aan gemeentes overlaat: zoek het uit, het is toch al een rotzooitje. Nu wil men in een hotel met 27 kamers 300 mensen kwijt. Is het soms van rubber? Dat wordt weer buitenslapen in te verwijderen tentjes. Misschien is het beter om het Amstelhotel in Amsterdam te kopen. Maar ja, stel dat de Stones nog een keer komen, die kun je toch moeilijk in het Vondelpark laten slapen. Keith Richards en Ronnie Wood vind je niet meer terug tussen de junks en Mick Jagger rent de verkeerde kant op. Een alternatief is Bernhard van Oranje; die heeft heus nog wel een paar pandjes ter beschikking. Die worden toch nooit omgetoverd tot sociale huurwoningen waar een simpele Amsterdammer voor in aanmerking komt. Utrechtenaren in Utrecht trouwens ook niet – maar die hebben de start van de Vuelta.

Mijn vakantie in Albergen gaat dus niet door. Maar een mens is inventief. Nu ga ik op kosten van de overheid naar Parijs. Vrijwel elke Nederlander heeft recht op 1000 euro volgens het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Ik volg daar de cursus Ontdekkingstocht naar jezelf. Dat lijkt me wel wat. Het kan ook in Amsterdam, maar daar woon ik al. Daar heb ik mezelf al jaren geleden ontdekt. Wie weet kom ik mezelf halverwege de Eiffeltoren tegen. Het UWV regelt de financiering. U weet wel, de instantie die mensen boven de 60 jaar gaat keuren zonder arts. Anders duurt het te lang. In plaats daarvan beoordeelt een arbeidsdeskundige of je nog arbeidsgeschikt bent: ‘Heeft u vooral pijn in uw rug als u zit? Nou, dan gaat u toch staand werken? Zolang u zich maar persoonlijk ontwikkelt.’

Over zitten gesproken: onze langstzittende minister-president is nog niet gesignaleerd in Albergen. Hij blijft zitten. Dan doet de aantrekkelijke premier Sanna Marin van Finland het anders. Zij doet de beentjes van de vloer. Ongepast? Ze danst toch niet houterig, ingestudeerd op een tafel?

Wat een heerlijke hitte!

© Han Maas op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
01.09.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Er is ook wel veel voer voor colums de laatste tijd. Weer een mooie column, Han!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Graag gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Han, heel creatief de actualiteit in een notendop weergegeven.

Overigens zou ik Eiffeltoren met dubbel f schrijven, maar ja, jij bent de expert...
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig