1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  417 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 06-11-2020

Hits: 720

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Wat onder het vet zit bederft niet

Aangepast: 06-11-2020

Ik kan ze niet weggooien. Een paar gehaktballen, overgebleven van het weekend. Ik had niet veel trek. Honger heb ik nooit gekend.

Ik haal de pan weer uit de koelkast en ruik aan de gehaktballen die dik onder het vet begraven liggen. ‘Wat onder het vet zit kan niet bederven.’

De brief, hij zit in mijn hoofd. Mijn vader bedankt zijn verloofde voor het pakket dat hij van haar in Duitsland had ontvangen: ‘Moorddadig, bedankt voor de gehaktballen. Wat goed verpakt door je vader. Er is geen druppel vet uit de jampotten gelekt! 

Het is zondag, dus kregen we bij de bunkersoep een augurk en drijfnatte aardappelen met mosterd. De koolraap was niet eens gaar. Straks eet ik stiekem de laatste gehaktbal op. Heerlijk.’

Aldus mijn vader als dwangarbeider in Bremen – lager Weserlust. Mijn herinnering aan zijn verschrikking. In de verte van dit verleden ligt de voorzienigheid (die velen de naam van hun god geven) van mijn heden; het had niet veel gescheeld of mijn vader was nooit de man van mijn moeder geworden, die ik dan beiden zo nooit had kúnnen noemen.

In Frankrijk wordt gerouwd, in Wenen wenen ze. Corona lijkt nu verantwoordelijk te worden gehouden voor wegebbende vrijheden; de Amerikaanse verkiezingen als vervangend amusement. Een vergelijking met de oorlog is alleen te maken door mensen die de oorlog hebben meegemaakt en weten hoe het is om de pikdonkere, koude avond met wat licht uit een knijpkat te verlichten. Illegaal gebeurde er van alles, behalve feesten.

Een leraar die in Frankrijk onthoofd wordt of in Rotterdam moet onderduiken, mensen die door moorddadige, bedorven geesten worden doodgeschoten, dat is door niemand te begrijpen.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

11.11.20
Feedback:
Ieder woord is raak. Ik voel je bijna door de letters heen
Show more

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Barbara Baarsma - hier moet de mattenklopper over
844
Lezen?
'Hij is niet een van ons'
810
Lezen?
Column
De huidskleur onder de vacht
760
Lezen?