Column

SCHRIJFACTIVITEIT: COLUMN

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Maximaal 750 woorden

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Weldenkende mensen

Publicatie: | Martin Reekers

Niemand is sympathieker dan een weldenkend mens. Tenminste…, dat dacht ik. Mensen die nadenken voordat ze iets doen of zeggen en die niet direct over alles en iedereen een finaal oordeel hebben. Mensen die de wetenschap hoog achten zonder hun positief kritische blik te verliezen, lef hebben en tegelijkertijd niet over één nacht ijs gaan voordat ze iets doen. Alles wat zij doen is goed doordacht.

Zeg nou zelf, dan ligt het in de rede te denken dat je met weldenkende mensen een veel betere wereld krijgt. Vanochtend, echter, werden mij de ogen wreed geopend. Door de Russen en de Chinezen. Nu de Russen de Taliban verstandige mensen gaan noemen en de Chinezen hen welwillend willen benaderen[1], moest ik mijzelf schril terugfluiten op mijn misvatting.

Met weldenkendheid kun je immers ook heel andere dingen doen. Je kunt er de leiding van een land mee grijpen en iedereen die het daar niet mee eens is in de boeien slaan, levenslang opsluiten in kale kerkers of vermoorden. Je kunt al je medemensen strenge regels opleggen en zo verstandig zijn om voor jezelf een uitzondering te maken zodat je zelf steeds rijker en machtiger wordt. Het is namelijk wel zo verstandig ervoor te zorgen dat je zelf aan de macht blijft. Meelopers beloon je, maar af en toe straf je iemand van hen zonder reden en scrupules, want het is verstandig als die meelopers bang voor je blijven. Vrije pers of internet schaf je, verstandig als je bent af. Natuurlijk moet je wel een reden hebben aan de hand waarvan je kunt uitleggen en legitimeren wat je doet. Dat kan een partij zijn waar jouw meelopers telkens op jou stemmen en als er toch onverlaten zijn die dat niet begrijpen en het niet doen, pas je creatief een loekasjenkootje toe. Beter nog is het om een religie te kapen. Dan kun je zeggen dat je het allemaal doet uit naam van God. Een ijzersterke troef, want dan heb je ook geen last van een eventueel aanwezig geweten .

Ik moet de Russen volkomen gelijk geven! Weldenkende jongens die Taliban! Jongens, ja, want denken kun je natuurlijk niet aan meisjes overlaten. Die hebben daar geen tijd voor. Die moeten baren.

 

[1] Vennink, T. (2021, 19 augustus). China staat welwillend tegenover de Taliban en Rusland spreekt ineens van ‘weldenkende mensen’. De Volkskrant p. 16-17.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
08.09.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Godsdienst en politiek maken meer kapot dan je lief is. Goed schurend stuk!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.