1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  433 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Weldenkende mensen

Publicatie op : 19-08-2021

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Weldenkende mensen

292 Hits.

Niemand is sympathieker dan een weldenkend mens. Tenminste…, dat dacht ik. Mensen die nadenken voordat ze iets doen of zeggen en die niet direct over alles en iedereen een finaal oordeel hebben. Mensen die de wetenschap hoog achten zonder hun positief kritische blik te verliezen, lef hebben en tegelijkertijd niet over één nacht ijs gaan voordat ze iets doen. Alles wat zij doen is goed doordacht.

Zeg nou zelf, dan ligt het in de rede te denken dat je met weldenkende mensen een veel betere wereld krijgt. Vanochtend, echter, werden mij de ogen wreed geopend. Door de Russen en de Chinezen. Nu de Russen de Taliban verstandige mensen gaan noemen en de Chinezen hen welwillend willen benaderen[1], moest ik mijzelf schril terugfluiten op mijn misvatting.

Met weldenkendheid kun je immers ook heel andere dingen doen. Je kunt er de leiding van een land mee grijpen en iedereen die het daar niet mee eens is in de boeien slaan, levenslang opsluiten in kale kerkers of vermoorden. Je kunt al je medemensen strenge regels opleggen en zo verstandig zijn om voor jezelf een uitzondering te maken zodat je zelf steeds rijker en machtiger wordt. Het is namelijk wel zo verstandig ervoor te zorgen dat je zelf aan de macht blijft. Meelopers beloon je, maar af en toe straf je iemand van hen zonder reden en scrupules, want het is verstandig als die meelopers bang voor je blijven. Vrije pers of internet schaf je, verstandig als je bent af. Natuurlijk moet je wel een reden hebben aan de hand waarvan je kunt uitleggen en legitimeren wat je doet. Dat kan een partij zijn waar jouw meelopers telkens op jou stemmen en als er toch onverlaten zijn die dat niet begrijpen en het niet doen, pas je creatief een loekasjenkootje toe. Beter nog is het om een religie te kapen. Dan kun je zeggen dat je het allemaal doet uit naam van God. Een ijzersterke troef, want dan heb je ook geen last van een eventueel aanwezig geweten .

Ik moet de Russen volkomen gelijk geven! Weldenkende jongens die Taliban! Jongens, ja, want denken kun je natuurlijk niet aan meisjes overlaten. Die hebben daar geen tijd voor. Die moeten baren.

 

[1] Vennink, T. (2021, 19 augustus). China staat welwillend tegenover de Taliban en Rusland spreekt ineens van ‘weldenkende mensen’. De Volkskrant p. 16-17.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

08.09.21
Feedback:
Godsdienst en politiek maken meer kapot dan je lief is. Goed schurend stuk!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Column
Ik ben een racist!
725
Lezen?
Column
Mijn moeder
633
Lezen?
De man die wilde loslaten
629
Lezen?
Column
Soufflé
583
Lezen?
De pianostemmer
576
Lezen?