Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Blog
Inzendingen: 649
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
WILDE WINGERD
© ben dekkers op .
Aantal hits: 314

De wilde wingerd is de heuvel opgeslopen. Jaren terug al. De weelderige groei van de bladeren was een welkome variatie afgezet tegen het bleekgroene kweekgras dat tot dat moment de heuvel bedekte. Het rood in de herfst een aangename variatie binnen de herfsttinten in de tuin. Maar zo geruisloos als hij aan zijn veroveringstocht begon, zo meedogenloos wikkelt hij nu de complete heuvel in zijn armen. Dikke bruine kabels op en onder elkaar, soms wel drie lagen diep, die zich wortelen, nestelen en uiteindelijke alle vegetatie overwoekeren. Zelfs de blauwe regen en de laurierstruiken worden inmiddels omwikkeld. Strengen laten zich van bovenaf op de takken vallen en drukken de knoestige takken triomfantelijk geleidelijk aan naar beneden.

Ze zijn als ambtelijke lijnen. Het begint met één medewerker, die zich verdiept in een onderwerp en broodnodige kennis verwerft. Al gauw volgt de uitbreiding. Tot twee die meer weten dan één, tot iemand die uitkomsten controleert , tot een team van deskundigen op allerlei deelgebieden, tot hele afdelingen met ambtenaren die aansturen, analyseren, uitvoeren, ondersteunen en verantwoorden, waarbij al gauw de één niet meer weet waar de ander ook al weer mee bezig was. Ieder opgeslokt in zijn eigen prioriteiten. Bolwerken zijn het geworden waar moeilijk toegang tot te krijgen is (“wie wilt u spreken, nee, die is in bespreking, kunt u morgen terugbellen?”) , doolhoven waar je de weg kwijt raakt (“nee, daar gaat de afdeling planning over”), vacuüm gezogen ruimtes waar alle gevoel voor tijd en ruimte verdwijnt (“nu eerst inzage, dan visie, dan bezwaar dan beroep, u vindt het allemaal op onze website”). Als de strengen van de wilde wingerd bedekken ze je vraag om ondersteuning. Als je aan één loot trekt wordt een verstikkende wijd web van vertakkingen actief.

Maar vandaag is de kruistocht begonnen om een halt toe te roepen aan de wilde wingerd. Ik maak gebruik van een zwak moment in deze wintermaand. In februari bieden de wortels van de pollen kweekgras minder bescherming dan gewoonlijk in de groeiseizoenen. De wortels van de grassen laten mee los als ik de aan de strengen trek. En in een zelfde beweging loop ik even later de met design gemeubileerde hal in, beklim met overtuiging alle treden van de imposant houten trap en sta op de bovenste verdieping met mijn vuistdikke dossier. Ik open de beugel die de stukken in de ordner tot nu toe op hun plaats hield en laat de visies, plannen, bijstellingen, procedures, briefwisselingen in een vrije vlucht naar beneden dwarrelen. Ze kiezen jubelend en juichend hun eigen route net naar gelang de tochtstroom die hen omvat.

Het is het ultieme gevoel van bevrijding als wildgroei wordt bestreden.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "WILDE WINGERD"

Geschreven door ben dekkers . Geplaatst in Column.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !